PIRIL CENNET / EKOL HABER

Azerbaycan halkı yarın Milli Meclis’te kendisini temsil edecek vekilleri seçmek üzere 7. kez sandık başına gidiyor. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in 28 Haziran’da parlamentoyu feshedip erken seçim kararı vermesinin ardından kasım ayında yapılacak olan seçimler 1 Eylül’e alınmıştı.

6 MİLYON 421 BİN SEÇMEN OY KULLANACAK

Yaklaşık 6 milyon 421 bin seçmenin oy kullanacağı seçimde 990 aday, Milli Meclis’teki 125 sandalye için yarışacak. Cumhurbaşkanı Aliyev’in genel başkanı olduğu Yeni Azerbaycan Partisi de dahil olmak üzere 25 siyasi partinin adayları ile bağımsız adaylar seçim yarışına katılacak.

ÇOĞUNLUĞU ALİYEV’İN PARTİSİ KAZANABİLİR

Siyaset bilimciler, şu anda Milli Meclis’teki 125 sandalyenin 69’una sahip olan Yeniden Azerbaycan Partisi’nin tekrar çoğunluğu kazanacağını düşünüyor. Seçimler öncesi kamuoyunda yapılan son yoklamaya göre, bu sene seçmenlerin yüzde 81’i parlamento seçimlerinde oy kullanacak. Bununla birlikte ankete katılanların yüzde 91’i ise Cumhurbaşkanı Aliyev’in politikalarını desteklediklerini belirtti.

TBMM, BAKÜ SEÇİMLERİNİ TAKİP EDECEK

Bakü seçimlerini 112 bin yerli ve 604 yabancı gözlemcinin izleyeceği aktarılırken TBMM başta olmak üzere Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Bürosu, AGİT Parlamenter Asamblesi, Bağımsız Devletler Topluluğu, Türk Devletleri Teşkilatı, Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi gibi uluslararası örgütlerin gözlemci heyetleri seçimi takip edeceği AZERTAC haber ajansı tarafından aktarıldı. Ülke genelinde oy verme işleminin ise yerel saatle 08.00’da başlayıp 19.00’da sona ereceği aktarılırken 9 Ağustos’ta başlayan seçim kampanyası ise bu sabah itibarı ile son buldu.

30 YIL SONRA BİR İLK

Öte yandan Azerbaycan’ın Ermenistan işgalinden kurtulan bölgelerinde de oy verme işlemleri için sandıklarlar kuruldu. Bu sayede yaklaşık 30 yıl aradan sonra Azerbaycan’ın sahip olduğu tüm topraklarda milletvekili seçimi yapılmış olacak.

Dağlık Karabağ Savaşı’nın sembol şehri olan Şuşa’da, Ermenistan’ın sözde başkent olarak nitelendirdiği Hankedi’de, Hocavend’de, Hocalı’da, Ağdam’da, Ağdere’de, Zengilan’da, Laçın’da ve Fuzuli’de yaklaşık 42 binden fazla seçmenin oy kullanacağı aktarıldı.

NE OLMUŞTU?

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı’nın internet sitesinde yer alan kararnameye göre geçtiğimiz haziran ayında Cumhurbaşkanı Aliyev, ülkenin yasama organı Milli Meclisi feshetti. Kasımda yapılması planlanan genel seçimler, 1 Eylül'de düzenleneceği aktarılmıştı.

Azerbaycan Milli Meclisi, ülkenin 11-22 Kasım'da Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29 Taraflar Konferansı'na (COP 29) ev sahipliği yapacak olması dolayısıyla "Meclisi feshetmesi ve kasımda yapılması planlanan genel seçimlerin iki ay öne alınması" için Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e başvuruda bulunmuştu.

Cumhurbaşkanı Aliyev, Milli Meclisin kararını, anayasaya uygunluğunun değerlendirilmesi için Anayasa Mahkemesi’ne göndermişti. Anayasa Mahkemesi, Milli Meclisin feshedilmesi ve genel seçimlerin öne alınmasının anayasaya uygun olduğuna karar vermişti.