Sağlık

Aziz Sancar, beyin kanserine umut olan çalışması için 2 milyon dolar fon arıyor

Nobel ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) 2024- 2025 akademik yılı açılışı kapsamında verdiği derste, beyin kanserini önce yavaşlatmaya, sonra da engellemeye yönelik yaptığı bilimsel çalışmalardan bahsetti. Sancar, beyin kanseri için umut ışığı olan çalışmasına 2 milyon dolar fon gerektiğinin altını çizdi.

Abone Ol

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) 2024- 2025 akademik yılı açılış dersi geçtiğimiz gün yapıldı. İlk dersi Nobel ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar verdi. Sancar, "Beyin Kanseri Tedavisi İçin Potansiyel Bir Aday" konulu bir ders verdi. Sancar, verdiği derste, beyin kanserini önlemeye yönelik yaptığı çalışmaları ilk kez duyurdu. İTÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal, Aziz Sancar'ın Türkiye sevdalısı olduğunu ifade ederek, "Ama aynı zamanda da iyi bir bilim insanı. Bugün sunumuna dikkat ettiyseniz hiçbiri yayınlanmamıştı. Esasında birçok bilim insanı çalışmalarını yaptıktan sonra makalelerde yayınlar, ancak hocamız ilk kez burada bizimle paylaştı" dedi.

FARE DENEYLERİ BAŞARILI

Aziz Sancar'ın burada sunduğu bilgilerin ilk kez laboratuvarından çıkmış sonuçlar olduğunu dile getiren Mandal, şu bilgileri verdi: "Beyin kanserini önce yavaşlatmaya, sonra da engellemeye yönelik büyük bir çözümü var hocanın. 'EDU' diye bilinen bir molekülün bu amaca yönelik keşfini yapan hocamız, şu an bunu özel farelerde deniyor ve oldukça da başarılı bir şekilde ilerliyor."

2 MİLYON DOLAR FON ARANIYOR

Cumhuriyet’te yazan Orhan Bursalı’nın köşe yazısına göre, fare deneylerinde olumlu sonuç veren çalışma, glioblastoma tümörlerini öldürüyor. Öte yandan kanserler arasında 10. öldürücü nitelikte olduğu bilinen bu kanser için insanlarda klinik deneylere başlanması gerekiyor. Bu çalışma için FDI’dan izin almak isteyen Aziz Sancar, kendisine EdU molekülünün önce insana zarar vermediğini göstermeniz şart denildiğini ve bu deneylerin masrafları da 2 milyon dolara denk geldiğini açıkladı.