Bakan Tekin, "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" olarak adlandırılan yeni müfredatın beceri temelli olduğunu ve daha önce müfredatın ağırlığı konusunda eleştiriler aldıklarını belirterek, müfredatın sadeleştirildiğini ifade etti. Tekin, yeni müfredatın toplumsal yapının ihtiyaçlarına uygun hale getirildiğini vurguladı ve bu yıl birinci sınıf öğrencilerinin yeni müfredat ve kitaplarla eğitime başlayacağını, diğer sınıfların ise eski müfredatla devam edeceğini belirtti. Yeni kitapların 9 Eylül'de okullarda olacağını söyledi.

“DEPREM BÖLGESİNDE EĞİTİM DURUMU”

Deprem bölgesindeki eğitim durumuna değinen Tekin, büyük bir felaketin ardından Cumhurbaşkanı'nın talimatıyla çalışmalara başladıklarını ifade etti. Yıkılan dersliklerin yeniden inşası için bir koordinasyon merkezi oluşturduklarını belirten Tekin, "6 Şubat öncesindeki derslik sayısını geçmeyi hedefliyoruz" dedi. Şu an için 11 ilde toplam 9 bin 935 dersliğin kullanılamaz durumda olduğunu, ancak bu dersliklerin yerine 19 bin 894 yeni derslik inşa edileceğini ve 6 Şubat'taki derslik sayısının yüzde 10 üzerine çıkıldığını açıkladı.

“KAYIT ÜCRETLERİ KONUSU”

Kayıt ücreti iddiaları hakkında ise Tekin, herhangi bir okul yöneticisinin "kayıt ücreti" talep etme yetkisinin olmadığını belirtti. Okul müdürlerinin, adrese dayalı sistemle hangi çocukların okula kayıt yaptıracağını zaten bildiklerini, bu tür tartışmalardan rahatsızlık duyduklarını ifade ederek, "Herhangi bir okul yöneticisinin ‘ben sizin çocuğunuzu okula kayıt etmek için sizden kayıt ücreti istiyorum’ diyebilecek bir inisiyatif alanı yok. Bir ilkokul müdürümüz, zaten adrese dayalı olarak kendi okulunun çevresinde hangi mahallede hangi çocuk kendisine kayıt yaptıracak biliyor. Okul müdürlerimizin bu pozisyona düşürülmesinden rahatsızım. Bu tartışmaların iki kaynağı var. Birincisi insanlar büyük oranda etrafından duydukları ‘Şu okul daha iyi’ yaklaşımla kendi adres bölgesinde olmayan bir okula çocuğunu yazdırmak istiyor. Bunu gidip söylediğinde okul yöneticisinin kendisinden kayıt ücreti istediğini söylemiş olabilir. Bunun dışında bir seçeneğimiz yok.

İkinci alternatif şu olabilir; veliler öğretmen seçmek isteyebilirler. Burada bir kafa karışıklığına sebebiyet verebilecek bir durum söz konusuydu. Çocuklarımızın artık birinci ve beşinci sınıfa kayıt olduklarında, sınıf öğretmeni tercihi konusunda okul müdürlerimizin zor durumda kalmasını önleyecek biçimde merkezi bir yerleştirmeyi yapacağız" ifadelerini kaydetti.

“KİTAP FİYATLARI”

Kitap fiyatlarıyla ilgili denetimler yapıldığını belirten Tekin, fiyat politikalarında sorun yaşayan özel okullara yaptırımlar uygulandığını açıkladı. Üç kez ihlalde bulunan okulların kapatılabileceğini belirten Tekin, "Kitap fiyatlarıyla ilgili denetimde sıkıntılı fiyat politikası belirleyen özel okullara yaptırım uyguluyoruz. Asgari ücretin 10 katı, 20 katı, üçüncüsünde de kapatma var. Özel okullarda Talim Terbiye Kurulu Başkanlığımızın onayladığı kitapları zorunlu hale getirdik. Ders kitaplarını okullara göndermiş olacağız, ilave kitaba ihtiyaç yok" ifadelerini kullandı.