İsrail ile Hamas arasındaki savaşın 350’nci gününde gözler artık Lübnan’da… Tel Aviv’in 17-18 Eylül tarihlerinde Hizbullah’ın iletişim cihazlarını infilak ettirmesiyle 32 kişi hayatını kaybetmiş, 3 binden fazla kişi de resmî olmayan kayıtlara göre yaralanmıştı. Hizbullah’ın lideri Nasrallah dün saldırıya yaptığı açıklamada intikam yemini etmişti ancak bu konuşmadan saatler sonra İsrail, Lübnan’ı yoğun bombardımana tuttu. Amerikan merkezli New York Times gazetesine göre bu saldırı, belki de bu yılki en yoğun bombardıman dalgalarından biriydi ancak tam teşekküllü bir savaşa doğru büyük bir adım gibi görünmüyordu. Çünkü saldırılar büyük nüfus merkezlerine ve Lübnan'ın kalbine ulaşmamış gibi görünüyordu. İsrailli yetkililerin savaşın kuzey sınırına kaydığı yönündeki açıklamalara atıfta bulunan NYT, İsrail Ordusu'nun da kuzey sınırında gerçekleşen bu çatışmalar için daha fazla kaynak ve personel ayırdığını yazdı. Öte yandan Washington Post gazetesi ise Washington'ın kriz üzerindeki kontrolünün her zamankinden daha zayıf olduğunu yazdı ve İsrail saldırılarının ateşkes çabalarını zora soktuğunu yazdı.

ATEŞKES SÜRECİ ÇIKMAZA GİRDİ

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre ise İsrail ile Hamas arasında ateşkes anlaşmasının bölgedeki "ateşin düşmesine" yardımcı olacağına inandıklarını söyledi ve Ortadoğu'da diplomatik çözümün ulaşılabilir olduğunu belirtti. İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, İsrail ile Hizbullah arasında bir haftadır devam eden ve her iki tarafı da savaşın eşiğine getiren gerginliğin ardından “derhal ateşkes” çağrısında bulundu. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise perşembe günü sosyal medya platformu X'te yayınlanan bir video mesajında, "tırmanışın kimsenin çıkarına olmadığını" söyleyerek itidal çağrısında bulundu. "Diplomatik bir yol var" diyen Emmanuel Macron, "Lübnan'ın bütünlüğü, güvenliği ve egemenliğinin korunması gerekiyor" dedi.

Hizbullah lideri Nasrallah'tan Lübnan saldırısı sonrası açıklama: İsrail tüm kırmızı çizgileri aştı! Hizbullah lideri Nasrallah'tan Lübnan saldırısı sonrası açıklama: İsrail tüm kırmızı çizgileri aştı!

LÜBNAN BMGK’YA ŞİKÂYETTE BULUNACAK

Bununla birlikte Lübnan ise ülkede meydana gelen patlamalarla ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne şikâyette bulunmaya hazırlandıklarını söyledi. Lübnan Dışişleri Bakanı Abdallah Buhabib “İsrail’in masum sivillerimize yönelik işlediği savaş suçu diyebileceğimiz terör saldırısı ile ilgili olarak Lübnan’ın Birlemiş Milletler Daimi Temsilciliği olarak BMGK’ya şikâyette bulunacağız” dedi.

YENİ GÜVENLİK TALİMATLARI AÇIKLANDI

Öte yandan İsrail ordusu, ülkenin kuzeyinde yer alan Yukarı Celile'deki sınıra yakın kendilerine ait yerleşim yerlerinde yeni güvenlik talimatları açıkladı. Ordudan yapılan yazılı açıklamada, son günlerde yaşanan olayların gölgesinde durum değerlendirmesi yapıldığı ve bir dizi güvenlik önlemi alındığı belirtildi. Açıklamada, güvenlik önlemleri çerçevesinde söz konusu bölge sakinlerinden yerleşim yerlerindeki hareketliliği azaltmaları, toplu halde bulunmaktan kaçınmaları, yerleşim yerlerinin kapılarını kontrol altında tutmaları ve korunan bölgelerin yakınında kalmaları istendi. Bunun yanısıra Lübnan’ın güneyindeki pek çok noktaya hava saldırısı düzenlemeye devam ettiler.

HİZBULLAH’IN FÜZE PLATFORMLARI HEDEF ALINDI

İsrail ordusu ise Hizbullah'ın ateşlenmeye hazır 30 füze platformuyla 150 füze rampasını hedef aldığını açıkladı. İsrail ordusundan yapılan açıklamaya göre, söz konusu saldırı İsrail istihbaratıyla işbirliği içinde gerçekleştirildi. Açıklamada, Hizbullah'a ait İsrail topraklarına doğru ateşlenmeye hazır 30 füze platformu ve 150 füze rampasının hedef alındığı belirtildi. Lübnan'ın resmi haber ajansı ise İsrail'in perşembe akşamı ülkenin güneyinde en az 52 hava saldırısı düzenlediğini bildirdi. Batı ve İsrail medyası ise Lübnan'da 100'den fazla hedefin vurulduğunu yazdı. İsrail Savunma Kuvvetleri, Lübnan'daki Hizbullah hedeflerine yönelik yoğun hava saldırılarının ardından bölgedeki sakinlere geceyi sığınakların yakınlarında geçirmeleri talimatını verdi.

İsrail, Lübnan'a bomba yağdırdı! 150 füze rampası vuruldu İsrail, Lübnan'a bomba yağdırdı! 150 füze rampası vuruldu

FİLİSTİNLİLERİN CESETLERİNİ ÇATIDAN FIRLATTILAR

Batı Şeria’dan gelen İsrail’in soykırımına dair yeni görüntüler ise adeta kan dondurdu. İsrail askerleri Perşembe gördü en az beş Filistinlinin öldürüldüğü baskının ardından cesetleri çatıdan aşağı fırlattığı görüntüler ortaya çıktı. Görüntülerin Batı Şeria’da bulunan Kabatiye kasabından çekildiği aktarılırken, Tel Aviv ordusu konuya ilişkin soruşturma başlatıldığını açıkladı. Hamas ise bu görüntülere tepki göstererek “Şehit naaşlarını çatılardan atarak gerçekleştirdiği vahşi görüntüler, işgal ordusunun, uluslararası toplumun sessizliği ve ABD’nin siyasi ve askeri koruması altında, bir yıldır Gazze'de halkımıza yönelik katliam ve soykırım uygulayan barbarlığını ve vahşetini bir kez daha teyit etmektedir” dedi.

İNSANİ HUKUĞA AYKIRI

İsrail’in Gazze Şeridi’nde ve Batı Şeria’da işlediği “bu korkunç suçların” uluslararası ve tüm insani hukuk ve örflere aykırı olduğuna işaret edilen açıklamada, “Bu, faşist işgal devletinin halkımıza ve bölge halklarına karşı katliam ve suç işlemek için bir bahaneye ihtiyacı olmadığını göstermektedir” ifadelerine yer verildi.