Lisa'nın hamileliğinin erken dönemlerinde, bebeği Luca'ya omurga ve omurilikte bozukluğa neden olan spina bifida teşhisi konuldu. Uzmanlar, Luca'yı 27. haftada (altı aylıkken) annesinin rahminden çıkararak bir operasyon gerçekleştirdi ve bu bozukluğu gidermeye çalıştı.  Ameliyatın sona ermesiyle, Luca tekrar anne karnına yerleştirildi ve hamilelik 38. haftaya kadar devam etti.

AMELİYATTAN SONRA ANNE KARNINA GERİ YERLEŞTİRİLDİ

Luca, doğdukta sonra Neonatal Yoğun Bakım Ünitesi'nde (NICU) sekiz gün geçirdikten sonra eve geçebildi. Ancak, Luca'nın yürüyemeyeceği aileye bildirildi. Yenidoğan, beyin ve omuriliğindeki hasarı onarmak için birçok ameliyat geçirdi. Luca'nın sırtında sadece bir yara izi ve beyin dokusunun omuriliğe doğru ilerlediği Chiari malformasyonu adlı bir durum kaldı. Şimdi 1 yaşına basan Luca, fizik tedavi seanslarıyla ilerleme kaydediyor ve bu onun geleceği için umut veriyor.

"İYİLEŞMEYE DEVAM EDİYOR"

Mucize bebeğin annesi, beyinciğinin (serebellum) iyileşmeye devam ettiğini belirterek, "Beyninde biraz sıvı var, ancak stabil kaldı, bu yüzden bir drenaj takılmasına gerek kalmadı. Bir sonraki MR'ı iki yaşında olacak. Ameliyat ona bir gün yürüme şansı verdiği için son derece minnettarım" dedi.

Bebek

SİPİNA BİFİDA NEDİR?

Sipina bifida, gelişim sırasında omurga ve omuriliğin normal şekilde oluşmamasıyla ortaya çıkıyor. Gelişim sırasında bu yapılar (beyin de dahil olmak üzere) merkezi sinir sisteminin ve koruyucu dokuların öncüsü olan nöral tüp adı verilen bir yapıdan oluşur. Genellikle bu tüp, gebeliğin 28. haftasına kadar oluşur ve kapanır. Ancak, spina bifidalı bebeklerde bu tüp tam olarak kapanmaz. Bunun nedeni bilim insanları tarafından tam olarak anlaşılamamıştır. Bu bebeklerin omurlarında bir boşluk oluşur ve omurilik, bu boşluktan dışarı sarkabilir. Spina bifidanın en hafif formu olan spina bifida occulta olan kişiler, bu hastalığa yakalandıklarının farkında bile olmayabilirler. Omurlarındaki boşluk o kadar küçüktür ki omurilik yerinde kalır ve herhangi bir nörolojik ya da motor semptom yaşamazlar.

Spina bifida'nın en ağır formu ise açık spina bifida ya da myelomeningosel olarak adlandırılır. Bu durumda omurgada birden fazla büyük boşluk oluşur. Doğum sırasında, zarlar, omurilik sinirleri ve onları korumakla görevli dokular bebeğin vücudunun dışına çıkabilir. Bu boşlukların büyüklüğüne ve yerine bağlı olarak belirtiler büyük ölçüde değişiklik gösterir. Bazı çocuklar sadece cilt problemleri yaşarken, diğerleri yürüme ya da hareket etme sorunları yaşayabilir veya menenjit gibi kalıcı beyin hasarına yol açabilecek enfeksiyonlar geliştirebilirler. Hamilelikte yeterli folik asit alımı, omuriliğin düzgün bir şekilde gelişmesine yardımcı olabilir. Genellikle cerrahlar bu tür bozuklukları doğumdan sonra tamir ederler. Ancak, bazı nadir durumlarda, bir bebek hala anne karnındayken bu işlemler yapılabilir.