Yaşam

CADILAR BAYRAMI NE ZAMAN 2024? Cadılar Bayramı (Hallowen) hangi ülkeye ait? Cadılar Bayramı kutlamak günah mı?

Cadılar Bayramı geçmiş dönemlerde bir dini ritüel olarak kutlansa da bugün seküler bir yapıya bürünmüş durumda. Dünyanın farklı yerlerinde Cadılar Bayramı (Hallowen) çeşitli eğlencelerle kutlanırken, hediyelik eşyalar ve dekoratif objelerin satışı da hızlanıyor. 2024 yılı Cadılar Bayramı tarihi yaklaşırken, konuya dair ayrıntılar da yeniden merak konusu oldu…

Abone Ol

Herkes biliyor ki Cadılar Bayramı (Hallowen) Türkiye’nin geleneksel bir bayramı değil. Ancak küreselleşmenin bir getirisi olarak bu renkli bayram bir süredir ülkemizde de kutlanmaya başlandı. Sonbaharın kendini iyiden iyiye gösterdiği şu günlerde de “Cadılar Bayramı ne zaman?” araştırmaları hız kazandı…

2024 CADILAR BAYRAMI NE ZAMAN?

Cadılar Bayramı her yıl 31 Ekim tarihinde kutlanıyor. Bu yıl da aynı tarihte kutlanacak.

CADILAR BAYRAMI (HALLOWEN) HANGİ ÜLKEYE AİT?

Cadılar Bayramı'nın kökeni antik Britanya'da pagan Keltlerin kutladığı Samhain Festivali'ne dayanır.  Keltler 1 Kasım'ı yazın bitişi, kışın başlangıcı kabul ediyorlardı. Samhain kelimesinin kökeni Eski İrlandaca sam (yaz) ve fuin (son) sözcüklerine dayanıyor. Bu tarihte sürüler yaylalardan dönüyor, toprak ağaları ile çiftçiler arasındaki arazi kira sözleşmeleri yenileniyordu.

Yaz sonu Keltlerde aynı zamanda evliliklerin gerçekleştiği, ölülerin kutsandığı ilahî bir dönemdi. Bu günde, ölülerin ruhlarının geçmişte yaşadıkları evleri ziyaret ettiğine inanılıyordu. Tepelerin üzerinde, evlerdeki ocakları tutuşturmak ve aynı zamanda kötü ruhları uzak tutmak için büyük ateşler yakılıyordu. İnsanlar, ortalıkta dolaştığına inandıkları ruhlara tanınmamak için maskeler takıyor, kostümler giyiyorlardı. Bu gelenekler nedeniyle Samhain festivali zamanla cadılar, goblinler, periler ve iblislerle özdeşleşti. Romalılar 1. yüzyılda Kelt topraklarını fethettiklerinde, kendi ölüm festivalleri Feralia ve hasat festivalleri Pomona'yı Samhain ile birleştirdiler.

7. yüzyılda Papa IV. Boniface 13 Mayıs'ta kutlanan Azizler Günü'nü -muhtemelen pagan festivalinin yerini alması için- 1 Kasım'a taşıdı. Azizler Günü'nün arifesi (31 Ekim) kutsal kabul edildi ve Batılı dillerdeki Halloween adı buradan geldi. Orta Çağ'ın sonlarında seküler kutlamalar ile Hristiyan bayramı kaynaştı. Avrupa'daki Reform hareketleri esnasında, özellikle Protestan Hristiyanlar arasında, Cadılar Bayramı kutlamaları neredeyse son buldu; Britanya'da ise seküler bir bayram olarak kutlanmaya devam etti.

Amerika'ya yerleşen ilk kolonilerde -pek çok bayram gibi- Cadılar Bayramı da yasaklandı. Bununla birlikte 1800'lü yıllarda, Cadılar Bayramı'ndan öğeler taşıyan bir hasat bayramı kutlanmaya başlandı. 19. yüzyılda başta İrlandalılar olmak üzere Britanya'dan Amerika'ya göçen çok sayıdaki göçmen Cadılar Bayramı kostümlerini beraberlerinde getirdiler ve Cadılar Bayramı zamanla ABD'deki başlıca çocuk bayramlarından biri haline geldi.

CADILAR BAYRAMI KUTLAMAK GÜNAH MI?

Araştırmalara göre; Cadılar bayramının kökeni putperestlikten Hristiyanlığa geçmiştir. Dinimizde böyle bir şey yoktur, tebrik etmek ya da kutlamak caiz olmaz.

Bununla birlikte birtakım görüşlerde ise Cadılar Bayramı’nın artık dini bir nitelik taşımaması ve gelenek olması nedeniyle kutlanması günah değildir.