Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, Başkan Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde düzenlenen Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK) toplantısı, Türkiye'nin savunma kapasitesini bir üst seviyeye taşıyacak olan Çelik Kubbe Projesi'nin duyurulmasıyla sona erdi. Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, bu tarihi projenin, tüm silah sistemlerinin entegre çalışmasını sağlayarak Türkiye'nin savunma sanayisinde öncü bir rol oynayacağını belirtti. Türkiye'nin hem ulusal hem de uluslararası arenada gücünü artıracak bu yenilikçi proje, toplantının ana gündem maddesi oldu.

GÖRGÜN’DEN ÇELİK KUBBE PAYLAŞIMI!

Savunma Sanayii Başkanı (SSB) Haluk Görgün, Türkiye'nin savunma gücünü artıracak olan Çelik Kubbe Projesi hakkında detaylı bilgiler verdi. "Tam saha savunması" parolasıyla hayata geçirilen projenin detaylarını paylaşan Görgün, Türk savunma sanayiinin bugünkü seviyesine, gelecek hedeflerine ve kritik projelere değindi.

ÇELİK KUBBE NEDİR?

Çelik Kubbe, Türk savunma sanayiinin geliştirdiği bir "sistemler sistemi" olarak tanımlanıyor. SavunmaSanayiST.com'un elde ettiği bilgilere göre, bu katmanlı hava savunma sistemi; KORKUT, HİSAR-A+, GÖKDEMİR, GÖKER, GÖKBERK, HİSAR-O+ ve SİPER gibi sistemleri entegre bir şekilde çalıştıracak. Ayrıca radar ve elektro-optik sistemler de bu bütünün bir parçası olacak. Çelik Kubbe, Türkiye'nin hava savunma alanındaki merkezi beyni olarak işlev görecek.

KAMİKAZE İNSANSIZ DENİZ ARAÇLARI, UZUN MENZİLLİ FÜZE SİSTEMLER…

Görgün, Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı'nın ihtiyaçlarına yönelik 56 projeyi karara bağladıklarını açıkladı. Kamikaze insansız deniz ve hava araçları, uzun menzilli füze sistemleri ve hava savunma sistemleri projeleri de bu kararlar arasında yer aldı.

"TÜM SİLAHLARIMIZ BİRBİRLERİYLE ENTEGRE ÇALIŞACAK"

Görgün, "Sistemler sistemi" olarak geliştirecekleri Çelik Kubbe'nin, tüm algılayıcı ve silahların bir ağ yapısı altında entegre çalışmasını sağlayacağını belirtti. Ayrıca, gerçek zamanlı olarak harekât merkezlerine ulaştırılacak veriler, yapay zeka destekli karar sistemlerine sunulacak.

"FAALİYETLERİMİZİ AZİM VE KARARLILIKLA YÜRÜTECEĞİZ"

Çelik Kubbe projesinin ASELSAN, ROKETSAN, TÜBİTAK SAGE ve MKE'nin ortak çalışmasıyla yürütüleceğini söyleyen Görgün, bu projenin vatanımıza hayırlı olmasını diledi. Türk Savunma Sanayii olarak, yerli ve milli teknolojilerle daha yüksek azim ve kararlılıkla çalışmalarına devam edeceklerini vurguladı.

ASELSAN'DAN ÇELİK KUBBE PAYLAŞIMI

ASELSAN, Çelik Kubbe ile ilgili sosyal medya üzerinden bir paylaşımda bulundu. Paylaşımda, "En alçaktan en yükseğe, gökyüzünün koruyucusu, 'sistemler sistemi' Çelik Kubbe" ifadelerine yer verildi.