ABD seçimleri yaklaşırken Donald Trump ve Kamala Harris arasında gerçekleşecek yarış ve iki adayın verdiği vaatler ekonomi gündeminin de ilk sırasında yer alıyor. Banka devi ING yaklaşan seçimlerin dolar ve euro üzerindeki etkisini analiz etti.

ING analistleri 5 Kasım tarihinde Donald Trump ve Kamala Harris arasında gerçekleşecek yarış öncesinde başkanlık seçimlerinin ülkelerin para birimi açısından farklı senaryolarla değerlendirdi.

Donald Trump President Etats Uni

TRUMP’IN NET ZAFERİ DOLARI HAREKETLENDİRİR

Cumhuriyetçilerin net bir zafer kazanmalarının orta vadede dolar için en olumlu sonuç olacağını söyleyen ING analistleri, olası vergi indirimlerinin ekonomik büyümeyi ve enflasyonu artıracağını, gümrük tarifeleri ve göçmenlik kontrollerinin de enflasyonu yükselteceğini belirtti.

FED ETKİSİ İBREYİ TERSİNE ÇEVİREBİLİR

“Daha güçlü büyüme ve daha yüksek enflasyon, muhtemelen Fed'in bu senaryoda faiz oranlarını en yüksek seviyede tutacağı anlamına geliyor”  değerlendirmesini yapan analistler, "Bu senaryoda EUR/USD şu anda 1.0993'ten yıl sonuna kadar 1.02'ye düşebilir" dedi.

B4E2357C7Ddf40C0950F75Ad5C40Fe6C

KONGRE'NİN BÖLÜNMESİ HALİNDE DOLAR İÇİN İKİ SENARYO VAR

Donald Trump'ın başkanlığı kazanması ancak Kongre'nin bölünmesi halinde euronun dolar karşısında kaybının sınırlı olacağını ve yıl sonuna kadar 1.06'ya düşebileceğini belirten analistler, Kamala Harris'in Kongre'nin bölünmesiyle kazanacağı bir zaferin ise EUR/USD paritesini 1.12'ye yükseltebileceğini dile getirdi.