Anaokulu, ilkokul ve ortaokula başlayacak çocukları olan veliler, okul bulma telaşında. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), bağış ve öğretmen seçiminin önüne geçmek için bu yıl ilkokul birinci sınıf ve ortaokul beşinci sınıfa başlayacak öğrencilerin kayıtlarını adrese dayalı olarak yaptı.

Kayıtlar, MERNİS adres bilgileriyle e-Okul sisteminde otomatik olarak tamamlandı. Ancak veliler, okullara gittiklerinde yüksek bağış ücretleriyle karşılaştı. Bazı okullar A4 kağıt ve tahta kalemi gibi kırtasiye yardımları isterken, bazıları 1.000 TL’den başlayan bağışlar talep ediyor. İlçe, okulun başarı seviyesi ve sosyal olanaklarına göre bu ücretler 150 bin TL'yi bile aşabiliyor. Ortaokul kaydı için başarı belgeleri ve kurs sertifikaları isteyen okullar bile var.

PARALARI OKUL AİLE BİRLİĞİ TOPLUYOR

Milliyet'te yer alan habere göre, bağış topladığı iddia edilen okulları arayarak çocuğumuzun kaydını yapmak istediğimizi belirttik. Görüştüğümüz yetkililer, bağışlarla ilgili telefonda bilgi vermekten kaçınarak detayları yüz yüze görüşmek istediklerini söylediler. Hiçbiri ‘bağış almıyoruz’ demedi. Bazı okullar ise bağış konularının okul aile birlikleri üzerinden yürütüldüğünü belirtti.

‘BAĞIŞ YAPMAZSANIZ KAYIT ALMIYOR’

Konuyla ilgili veliler, CİMER’e şikâyetlerini iletiyorlar. Sosyal medya üzerinden de seslerini duyurmaya çalışan velilerin paylaşımlarından bazıları şöyle:

- Beşiktaş’ta bulunan bir okula gittiğimde kayıtlar dolu görünmekte. Kayıt ücreti bağış parası olarak da 80 bin TL istediler.

- İzmir Konak’ta adresim tuttuğu ve kızımın yaşı geldiği için e-Devlet’te yazan okula gittim. Bana okula peşin olarak 9.000 TL ödememi, bir de bağış adı altında 20.000 TL vermemi istediler.

- İstanbul Bahçelievler’de 2.600 TL bağış adı altında kayıt parası istiyorlar. Vermezseniz kayıt etmeyiz diyorlar.


‘ŞİKÂYET EDİN’

Bağışların devam ettiğini aktaran Veli-Der Başkanı Ömer Yılmaz, “Sadece büyükşehirler değil Anadolu’da da bağış isteniyor. İstanbul’da 200 bin TL istenen okullar var. İlerleyen zamanlarda bunun üzerine de çıkacak okullar olur. Velilerin bu pazarlıklara bile hiç girmemesi gerekiyor. Eğitim çocukların ücretsiz hakkıdır. Eğitim için ücret talep edilemez. Böyle bir durumla karşılaşanlar bize, MEB’e, CİMER’e başvurabilir” dedi.

ANA SINIFINDA KATKI PAYI

MEB, 14 Ekim 2023 tarihinde Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yaptığı değişiklikle, okul öncesi eğitim kurumlarına katkı payı getirdi. Bu nedenle çocuklarını ana okullarına kaydettirmeye giden veliler, yıllık 13 bin TL’ye ulaşan ücretlerle karşılaştılar.