Sağlık

Elektronik sigaranın her nefesi ölüme götürüyor: Ciğerlerinden 2 litre siyah sıvı çekildi

32 yaşındaki bir hastanın sigarayı bıraktıktan sonra başladığı elektronik sigaraya bağımlı hale gelmesi sonrası, önce göğsünde ağırlık hissetti sonra ise baygınlık geçirdi. Ağzından ve burnundan gelen siyah balgam sonucunda hastaneye kaldırılan kadının ciğerlerinden tam 2 litre ‘siyah sıvı’ çekildi ve 11 gün boyunca yapay olarak komada tutulması gerekti. Uzman isimden, elektronik sigaraya ilişkin dikkat çekici bir uyarı geldi.

Abone Ol

Söz konusu ürünlerin içeriğine dair konuşan Göğüs Cerrahı Prof. Dr. Erkan Kaba; "Elektronik sigaraların bütünüyle içeriğini bilmesek de sigara benzeri duman çıkartan propilen glikol ve gliserol karışımı bir içerik olduğunu biliyoruz. Isıyla buluştuğunda bunlar aerosol üretiyor ve sigara dumanını taklit ediyor" ifadelerini kaydetti.

"SİGARA DUMANINI TAKLİT EDİLİYOR"

Sabah'a yaptığı açıklamalarda, masum gibi lanse edilen bu içerikler ile ilgili olarak Kaba; "Bu aşamada neye "maruz kaldığımızı" bilmek çok önemli. Bu iki maddenin ısıyla birleşerek sürekli olarak solunması, sağlıksız bir durum. Bu iki içerik kendi başına "sağlıklı" gibi lanse edilse de ısıyla birleşerek solunması sağlıksızdır. Bu nedenle "bu içerikler sağlıklıdır" argümanına karşı bu durumun altının çizilmesi önemlidir" ifadelerini kullandı.

"İÇERİĞİNİ BİLMEDİĞİMİZ BİR KARIŞIM VAR"

"Üstelik elektronik sigaraların içeriğinde bu iki unsurun dışında ne olduğunu da tam olarak bilmiyoruz" diyen Prof. Dr. Erkan Kaba, "Bildiğimiz içeriğin kullanımı sağlıksızken, aynı zamanda bilmediğimiz bir içerik karışımının da zararına maruz kalıyoruz" diyerek tehlikenin düşünülenden çok daha fazla olduğunu belirtti.

"DNA VE HÜCRE HASARINA SEBEP OLUYOR"

Elektronik sigaranın bilimsel verilerine dair ise Kaba; "1560'lı yıllarda Fransa kralına ilk tütün ikram edildiğinden bu yana yaklaşık 450 yıl geçti. Bu nedenle tütün kullanımı ile ilgili yaklaşık 450 yıllık bir bilgi birikimimiz mevcut. Dolayısıyla bu sonuçları değerlendirebilecek kadar yeterli kanıta sahibiz. Fakat elektronik sigaranın kullanımı yeni olması sebebiyle sigara kullanımı kadar elimizde kanıt bulunmuyor" dedi.

Kaba, "Ama şunu biliyoruz ki; elektronik sigaranın hücresel ortamda yapılan testlerinde ya da pratikte karşımıza gelen vakalarda DNA hasarına ve hücre hasarına sebep olduğunu gördük" diyerek elde edilen tüm kanıtların insan sağlığına olan büyük tehditlerine dair uyarılarda bulundu.