Sağlık

Gece ışığı, beynin düşmanı çıktı: Alzheimer'ın yeni suç ortağı!

Beyindeki sinir hücrelerinde normal olmayan protein birikmesine bağlı olarak gelişen Alzheimer hastalığını, depresyon, obezite ve yaşanan travmaların tetiklediği bilinen yaygın bir gerçekti. ABD'de yapılan yeni bir araştırma ise, geceleri dış mekandaki yapay ışıklara maruz kalmanın özellikle 65 yaş altındakiler için Alzheimer hastalığına yakalanma riskini artırabileceğini ortaya çıkardı.

Abone Ol

ABD'nin Rush Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, ülke genelinde 48 eyalette, yapay ışık kaynaklarından yol aydınlatmaları ve ışıklı tabelalar gibi ışık kirliliği oluşturan etkenleri inceledi. Yapılan sıkı çalışma sonucunda, Alzheimer vakalarının geceleri yapay ışığın daha fazla bulunduğu bölgelerde daha yaygın olduğu sonucuna ulaşan araştırmacılar, yapay ışığın vücudun biyolojik saatini ve uyku düzenini bozarak bilişsel gerilemeye yol açabileceğini ortaya çıkardı.

ALZHEIMER GECE IŞIĞINI SEVİYOR

Araştırmacılar, dış mekanlarda maruz kalınan yapay ışığın 65 yaş altındakiler için Alzheimer'a yakalanma riskini alkol kullanımı, kronik böbrek hastalığı ve obezite gibi diğer etkenlere oranla daha fazla artırdığını belirledi. Araştırmacılardan Robin Voigt-Zuwala, "Değiştirilebilir bir çevresel faktör olan gece ışık kirliliği, (Alzheimer'a yakalanmada) önemli risk oluşturabilir" ifadelerini kaydetti. 

Geceleri maruz kalınan yapay ışığın olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla karartma perdesi ya da göz bandı kullanılması önerildi. Bilim dünyasında geniş yankı bulan araştırma, "Frontiers in Neuroscience" dergisinde yayımlandı.

ALZHEIMER HASTALIĞI NEDİR?

Alzheimer hastalığı, genellikle yavaş yavaş başlayan ve giderek kötüleşen nörodejeneratif bir hastalıktır ve demans vakalarının %60-70'inin nedenidir. En sık görülen erken belirtisi, yakın zamanda yaşanan olayları hatırlamada zorluktur.