Türkiye'nin göç politikalarıyla ilgili açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Türkiye'deki Suriyelilerin adres güncellemesi yapması gerektiğini söylemiş, belirlenen süre içinde yapmayanların ise kamu hizmetinin askıya alınacağını söylemişti. 396 bin 738 Suriyeli'nin henüz adres güncellemesi yaptırmadığını dile getiren Ali Yerlikaya, Türk vatandaşlığına geçen ve adres güncellemesi yapanların sayısını da açıklamıştı. Konuyu köşesine taşıyan Cem Küçük, İçişleri Bakanlığına konuyla ilgili bir soru yöneltti.

İşte Cem Küçük'ün "Adreslerinde olmayan Suriyeliler nerede" başlıklı o yazısı...

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya Suriyeliler konusunda çok net açıklamalar yapıyor ama nedense muhalefet işin içinde bir bit yeniği arıyor! Sayın Yerlikaya, Türkiye’deki tüm yabancıların adres tahkikatlarını yaptırdıklarını belirterek “Tek tek sayıyoruz. Türkiye’de net ne olduğunu biliyoruz” dedi. Bakan Yerlikaya ayrıca, Suriye’nin kuzeyine gerçekleştirilen harekâtlar sonrasında oluşturulan güvenli bölgeler sayesinde göçü kaynağında durdurduklarını da ekledi. 

Suriyelilerin 3 milyon 103 bin 606’sı geçici koruma kapsamında. 1 milyon 109 bin 25’i ikamet izniyle kalanlar ve 224 bin 698’i uluslararası koruma kapsamındakiler olmak üzere toplam 4 milyon 437 bin 325 yabancı bulunuyor... 

3 milyon 103 bin 606 Suriyeliden 731 bin 146’sının adres bilgileri güncel değil. Bakan Yerlikaya, “Onlara 90 gün süre verdik. Arapça ve Türkçe mesaj gönderdik, ‘Adresinizi güncelleyin’ dedik. 203 bin 978 Suriyeli adresini güncelledi. 130 bin 430’u da randevu aldı. Geriye 396 bin 738'i kaldı” diye de ekledi... 

Şimdiye kadar adres bilgilerini güncellemeyenler için 14 günlük (bugün itibarıyla 11 C.K.) bir süre kaldığını hatırlatan Bakan Yerlikaya, “Süre bittiğinde 60 günlük ikinci dönem başlıyor. Kendilerine tekraren çağrı göndereceğiz. Ve ardından kamu hizmeti sunumunu askıya alacağız” dedi. 

Peki bu ne demek? Mesela bir Suriyelinin ikamet kaydı Esenyurt’ta. Ama şu an için bölgesinde inşaatta çalışıyor olabilir. Hükûmet ona adresini güncelle diyor. Bu kadar basit. Ya da kaydı Gaziantep’tedir ama İstanbul’da olabilir. O kişi şayet adres güncellemesi yapmazsa ülkeden gitmiş sayılacak. Suriye’ye de dönmüş olabilir veyahut Avrupa’ya gitmiş olabilir. Gerçi yabancı düşmanlığının bu kadar çok olduğu yerde Suriyelilerin burada durmaması da anlaşılabilir bir şey!.. 

Ali Yerlikaya gönüllü, güvenli ve onurlu geri dönüş yapan Suriyeli sayısının son bir yılda 132 bin 288, son 5 yılda ise 687 bin 706 olduğunu söyledi. Bu da çok ciddi bir rakam. 

KÖŞE YAZISININ DEVAMI İÇİN TIKLAYIN...