İlber Ortaylı’nın sağlık durumuna ilişkin araştırmalar devam ediyor. Ünlü ismin Bilecik’te gerçekleştireceği “İlber Ortaylı ile Kurtuluş Sempozyumu” yaşadığı rahatsızlık nedeniyle iptal edildi. Belediyeden yapılan açıklamada sempozyumun ileriki bir tarihe ertelendiği kaydedildi. Medyada yer alan haberlerin ardından İlber Ortaylı’nın sağlık durumu ve hastalığına dair ayrıntılar araştırılmaya başlandı. Diğer yandan İlber Ortaylı’nın aslen nereli olduğu evli ve çocuğunun olup olmadığı da merak edilen konular arasında yer aldı…

Ilber Ortayli E

İLBER ORTAYLI’NIN SAĞLIK DURUMU NASIL, HASTALIĞI NE?

İlber Ortaylı’nın Bilecik’teki sempozyuma sağlık sorunları nedeniyle katılamadığı kaydedildi. Ünlü tarihçinin İzmir İstanbul uçağında rahatsızlandığı belirtildi. Tansiyon problemi yaşayan İlber Ortaylı’nın sağlık durumun ise iyi olduğu kaydedildi.

Ilber Ortayli D

İLBER ORTAYLI KİMDİR?

İlber Ortaylı 21 Mayıs 1947 tarihinde Avusturya, Bregenz’de dünyaya geldi. İlber Ortaylı’nın annesi Kafkasyalı Karaçay asıllıdır ve Kırım’ın önde gelen asilzade ailelerinden Karaşay ailesinden ve Stalingrad'da Rus Dili ve Edebiyatı okumuş olan 1918 doğumlu Şefika Ortaylı’dır. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Rus Dili ve Edebiyatı Bölümünde yıllarca hocalık yapmıştır.

İlber Ortaylı’nın babası ise Kırım doğumlu, Türkçeye Kırım tarihi ve Tatarlar üzerine eserler ve makaleler çevirmiş bir uçak mühendisi olan Kemal Ortaylı'dır.

İlber Ortaylı’nın Enver, Emeldar ve Nuriye adlarında üç kardeşi vardır ve Türkçe, Almanca ve Rusçanın konuşulduğu ev ortamında büyümüştür.

İki yaşındayken ailesiyle birlikte Türkiye'ye göç eden İlber Ortaylı, ilk ve orta öğrenimini İstanbul Avusturya Lisesinde tamamladı. 1965 yılında Ankara Atatürk Lisesinden mezun oldu.

Ilber Ortayli F

İlber Ortaylı lisans eğitimini Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümünde aldı. 1970 yılında üniversiteden mezun olan ünlü tarihçi, burada Halil İnalcık, Şerif Mardin, Seha Meray, Mümtaz Soysal, Mübeccel Kıray ve İlhan Tekeli’nin öğrencisi oldu. Ayrıca sınıf arkadaşları arasında Mehmet Ali Kılıçbay, Zafer Toprak ve Ümit Arslan da vardı.

İlber Ortaylı Ankara Üniversitesi’ndeki eğitiminden sonra Viyana Üniversitesi'nde Slav ve Doğu Avrupa dilleri hakkında öğrenim gördü. Yüksek lisans çalışmasını Chicago Üniversitesinde Halil İnalcık ile yapan Ortaylı "Tanzimat sonrası mahallî idareler" başlıklı tezi ile Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde 1974 yılında doktor, "Osmanlı İmparatorluğu'nda Alman Nüfuzu" adlı çalışmasıyla 1979 yılında aynı Fakültede doçent oldu.

Üniversitelere uygulanan siyasi yaptırımlara tepki olarak 1982 yılında görevinden istifa eden İlber Ortaylı, bu dönemde Berlin, Viyana, Princeton, Paris, Roma, Moskova, Strazburg, Münih, Tunus, Sofya, Yanya, Kiel, Cambridge ve Oxford 'da ders, seminer ve konferanslar verdi.

Ilber Ortayli A

İlber Ortaylı 1989 yılında Türkiye'ye dönerek profesör oldu ve 1989-2002 yılları arasında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinin idare tarihi anabilim dalının başkanlığı görevini üstlendi.

2002 yılında Galatasaray Üniversitesine geçen İlber Ortaylı, iki yıl sonra ise Bilkent Üniversitesine konuk öğretim üyesi olarak yer aldı. Günümüzde Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve MEF Üniversitesi Hukuk Fakültesinde Türk Hukuk Tarihi derslerini veren İlber Ortaylı, Galatasaray Üniversitesi senatosu üyesidir.

2005 yılında Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü olan İlber Ortaylı, yedi yıl bu görevde kaldıktan sonra 2012 yılında yaş haddinden emekli oldu ve görevi Ayasofya Müzesi Müdürü Haluk Dursun'a devretti.

Uluslararası Osmanlı Etütleri Komitesi yönetim kurulu üyesi ve Avrupa İranoloji Cemiyeti ve Avusturya-Türk Bilimler Forumu üyesi olan Ortaylı, 2018 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı bakanlık danışmanı olarak atandı.

İlber Ortaylı, ileri seviyede Rusça, Almanca, İngilizce, Fransızca, Farsça İtalyanca ve iyi seviyede Latince bilmektedir. Katıldığı bir televizyon programında bilgisayar kullanmadığını, başkalarının yanlış bilgilerle biyografisini yazdığını ve bundan büyük rahatsızlık duyduğunu dile getirmiştir.  

Ilber Ortayli C

İLBER ORTAYLI EVLİ Mİ ÇOCUĞU VAR MI?

İlber Ortaylı 1981 yılında Mersin senatörü Dr. Talip Özdolay'ın kızı Ayşe Özdolay ile evlendi çiftin Tuna adında bir kızı dünyaya geldi. İlber Ortaylı 1999 yılında eşinden boşandı.