İsrail ile Hamas arasındaki savaşın 360’ıncı gününde kanlı savaş artık Lübnan’da şiddetini artırarak devam ederken İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’dan itiraf gibi bir açıklama geldi. Hamas lideri İsmail Haniye’nin geçen aylarda Tahran’da uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetmesinin ardından İran, İsrail’e misilleme yapacağına dair intikam yemini etmiş ancak sürekli doğru zamanı beklediğini söyleyerek ertelemişti. Pezeşkiyan bu ertelemelerin asıl sebebini dün katıldığı Bakanlar Kurulu Toplantısı’nda açıkladı.

“ATEŞKES SÖZÜ VERDİLER”

Pezeşkiyan, “Şehit Haniye suikastına İran'ın yanıt vermemesi karşılığında ateşkes sözü veren ABD ve Avrupa ülkelerinin liderlerinin iddiaları tamamen yalandı. Bu tür suçlulara bir şans vermek, onları daha fazla suç işlemeleri için cesaretlendirmekten başka bir işe yaramayacaktır” diye konuştu.  Ayrıca İsrail'in bölgedeki saldırganlığına ve Batılı destekçilerine değinen Pezeşkiyan, "Siyonist rejimin suçları kabul edilemez ve cevapsız kalmayacak” dedi.

Ortadoğu’da taşlar yerinden oynadı: Hizbullah’ta bundan sonra ne olacak? Ortadoğu’da taşlar yerinden oynadı: Hizbullah’ta bundan sonra ne olacak?

2006’DAN BU YANA BİR İLK

Öte yandan İsrail ordusu, Beyrut’un Kola Mahallesi'nde çok katlı bir binaya hava saldırısı düzenledi. Beyrut'taki bu saldırı 2006 yılından bu yana Hizbullah'ın güçlü olduğu Dahiye Mahallesi dışında bir yere düzenlenen ilk saldırı oldu. Yerel medyada, Tel Aviv’in bu saldırıda Sünni olan Cemaati İslami'nin bir mensubunun hedef alındığı öne sürüldü.  Ancak saldırıyla ilgili Lübnan makamlarından ya da İsrail'den henüz bir açıklama gelmedi.

HİZBULLAH’IN YENİ LİDERİ BELLİ DEĞİL

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın İsrail’in hava saldırısı sonucunda karargahında öldürülmesinin ardından yeni liderin kim olacağı merakla bekleniyordu. Dün gece Arap medyası Seyyid Haşim Seyfeddin’in Hizbullah’ın yeni lideri olduğunu öne sürdü ancak bugün sabah saatlerinde Hizbullah yetkilileri bu iddiaları yalanlayan bir açıklamada bulundu. Açıklamada “Genel Sekreterimizin Nasrallah’ın şehadetinden sonra Hizbullah liderliğindeki organizasyonel prosedürlere ilişkin bazı medya kuruluşlarında dolaşan haberlerin hiçbir şekilde alakasız olduğunu açıklığa kavuşturmak istiyoruz” denildi. Hareketin liderliğinin bu konudaki çalışmalarının sürdüğüne işaret edilen açıklamada "Hizbullah liderliği tarafından bu konuda resmi bir açıklama yapılmadıkça bu yöndeki haberlere itibar edilmemelidir” denildi.

Nasrallah öldürüldü, İran intikam yemini etti: Kanı yerde kalmayacak! Nasrallah öldürüldü, İran intikam yemini etti: Kanı yerde kalmayacak!

ABD: ÇATIŞMALAR BÖLGEDE YAYILMAYACAK

Bunun yanısıra ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Ortadoğu'daki çatışmaların bölgeye yayılmaması konusunda "kararlı" olduklarını belirtti. Pentagon Sözcüsü Tümgeneral Pat Ryder tarafından paylaşılan açıklamaya göre, Savunma Bakanı Lloyd Austin, hafta sonu boyunca ekibiyle, Ortadoğu'daki anlık gelişmeleri takip etti. Açıklamada, "Austin ve Savunma Bakanlığı liderleri, bölgedeki ABD vatandaşlarının ve güçlerinin korunmasına, İsrail'in savunulmasına ve caydırma ve diplomasi yoluyla durumun azaltılmasına odaklanmaya devam ediyor” ifadesinde bulunuldu. Pentagon'un açıklamasında, Austin'in, ABD'nin İran ve İran destekli ortaklarının "durumu istismar etmesini veya çatışmayı genişletmesini engellemeye" kararlı olduğu vurgulandı. Savunma Bakanlığı’nın, bölgede "önemli miktarda yetenek bulundurmaya" ve gelişen güvenlik durumuna göre kuvvetlerini dinamik tutmaya devam ettiği bilgilerine yer verilen açıklamada ayrıca, önümüzdeki günlerde ABD'nin savunma hava desteği yeteneklerinin "daha da güçlendirileceği" belirtildi.

Lübnan basını yazdı: Nasrallah’ın cenaze töreninin detayları belli oldu! Lübnan basını yazdı: Nasrallah’ın cenaze töreninin detayları belli oldu!

“WASHINGTON, KARA OPERASYONUNU ENGELLİYOR”

İsrail devlet televizyonu KAN ise Tel Aviv hükümetinin Lübnan'da sınırlı bir kara "operasyonu" düzenlemeyi ciddi bir şekilde düşündüğü ancak Washington’ın bunun gerçekleşmemesi için İsrail'e benzeri görülmemiş bir baskı uyguladığı öne sürüldü. Hükümetin, henüz bu konuda nihai bir karar almadığı aktarılan haberde, ABD'nin, İsrail ile Hizbullah arasında bir anlaşmaya varmak ve geniş bir askeri çatışmaya sürüklenmemek gerektiğine inandığı kaydedildi. İsrail basınına göre, olası kara "operasyonu" ile Lübnan'ın güneyinde bir tampon bölge kurulması amaçlanıyor.

Hamas duyurdu: İsrail’in hava saldırısında Lübnan liderimiz öldü! Hamas duyurdu: İsrail’in hava saldırısında Lübnan liderimiz öldü!

İSRAİL, LÜBNAN’I VURMAYA DEVAM EDİYOR

Lübnan Sağlık Bakanlığı ise yaptığı son yazılı açıklamada İsrail'in ülkenin birçok bölgesine yönelik devam eden şiddetli hava saldırılarının yol açtığı can kayıplarına ilişkin bilgi verildi. Ülkenin güneyinde yer alan Ankun beldesini hedef alan hava saldırıları sonucu en az 4 kişinin öldüğü ve 5 kişinin yaralandığı aktarılan açıklamada, güneydeki Bint Cubey beldesinde de İsrail saldırılarında 5 kişinin yaşamını yitirdiği ve 10 kişinin yaralandığı kaydedildi. İsrail'in Sur kentinde düzenlediği hava saldırıları sonucu 16 kişinin hayatını kaybettiği, 115 kişinin yaralandığı vurgulanan açıklamada, hava saldırılarında bölgedeki Kana Devlet Hastanesi'nin ciddi hasar gördüğü ifade edildi.