İspanya Meclisi’nde kabul edilerek Senato’ya gönderilen yasa tasarısıyla, diktatör olarak kabul edilen Francisco Franco rejimini savunan dernek ve vakıf gibi tüm sivil toplum kuruluşlarının (STK) yasaklanması öngörülüyor.

FRANCO REJİMİNİ SAVUNANLAR YASAKLANDI

Koalisyon hükümetinin büyük ortağı Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) tarafından sunulan tasarıya muhalefetteki aşırı sağcı Vox partisi dışında, ana muhalefetteki Halk Partisi (PP) dahil diğer tüm siyasi partiler destek verdi. Söz konusu tasarının Senato’da kabul edilip yasalaşması halinde, diktatör Franco'nun ölümünden sonra 1976'da kurulan ve halen aktif bir şekilde faaliyet gösteren Francisco Franco Vakfı başta olmak üzere Franco rejiminin ideolojilerini savunan tüm STK'ler yasaklanacak.

Gettyimages 3142571 2

NE OLMUŞTU?

İspanya'da 2007'de kabul edilen "Tarihi Bellek" ve 2022'de genişletilen "Demokratik Bellek" yasalarıyla Franco döneminin izlerinin silinmesi için siyasi adımlar atılmıştı. İç savaş ve diktatör Franco dönemlerinin izlerinin silinmesi ve mağdurlara destek verilip geçmişle yüzleşme adımlarıyla diktatörlük dönemi yasa dışı ilan edilmiş, Franco'nun kalıntıları anıt mezardan çıkartılıp aile mezarlığına taşınmıştı. Demokratik Bellek yasasında, "diktatör Franco döneminin kurbanların onurunu küçümseyerek ve aşağılayarak, liderlerini öven derneklerin feshedilmesine" ilişkin bir madde de yer alıyordu.

FRANCISCO FRANCO KİMDİR?

Francisco Franco (1892-1975), İspanyol general ve devlet adamıdır. 1936-1939 yılları arasında gerçekleşen İspanya İç Savaşı’nda milliyetçi güçlerin lideri olarak zafer kazanmış ve İspanya’nın diktatörü olmuştur. Franco’nun diktatörlüğü 1939’dan ölümüne kadar, yani 1975’e dek sürmüştür. Franco rejimi, otoriter, milliyetçi ve muhafazakar politikalarla karakterize edilmiştir. İspanya’yı II. Dünya Savaşı boyunca tarafsız tutmuş, ancak iç baskı ve sansür politikaları ile ülkeyi uzun yıllar yönetmiştir.