İsrail merkezli Haaretz Gazetesi yazarlarından Amos Harel’in kaleme aldığı yazıda “Kırmızı düğme operasyonu” olarak nitelendirdiği saldırıda Hizbullah’ın istihbarat zayıflığının ortaya çıktığını ve örgüt liderlerinin küçük düşürüldüğünü aktardı.  Söz konusu yazıda İsrail’in saldırıyı doğrudan üstlenmediği, Hizbullah’ın ise misilleme tehdidinde bulunduğu vurgulandı.

“ORTADOĞU’DA SESSİZCE SONA ERMEYECEK”

Öte yandan son 11 ay içinde bu tür olaylarla karşılaştığında, Hizbullah’ın durumu kontrolden çıkarmayan ölçülü bir yanıt arayışında olduğu ancak bu sefer aynı şekilde hareket edeceğinden emin olmanın mümkün olmadığı belirtilerek, “Bu Ortadoğu'da sessizce sona erecek türden bir olay değil” yorumunda bulunuldu.

Hizbullah intikam yemini etti: İsrail saldırıyı 5 ay önceden planlamış! Hizbullah intikam yemini etti: İsrail saldırıyı 5 ay önceden planlamış!

SABOTAJ DÜNYASINDA “KIRMIZI DÜĞME” OLARAK BİLİNİR

Görünüşe göre birilerinin Hizbullah’ın iletişim ağına sızdığını ve uzaktan kontrollü patlayıcılar yerleştirdiğini yazan Harel, “Siber savaş ve sabotaj dünyasında, bu tür bir operasyon "kırmızı düğme" operasyonu olarak bilinir; önceden hazırlanıp gerektiğinde düşmanı tamamen şaşırtacak şekilde, hiç ummadığı anda devreye sokulan bir operasyondur” notunu düştü.

İsrail’in patlattığı Hizbullah cihazlarında dikkat çeken detay: Türkiye’de de satılıyor! İsrail’in patlattığı Hizbullah cihazlarında dikkat çeken detay: Türkiye’de de satılıyor!

GALLANT YERİNE SAAR

Öte yandan Harel’in yazısında İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın adına yer vermeden yerine geçeceği iddia edilen Yeni Umut Partisi Başkanı Gideon Saar’ın adını geçirmesi dikkatlerden kaçmadı.

NE OLMUŞTU?

Lübnan'da Hizbullah unsurlarının kullandığı çağrı cihazlarında eş zamanlı patlamalar yaşandı. Sağlık Bakanlığı, ülke genelinde Hizbullah unsurlarının kullandığı çağrı cihazlarının patlatılması sonucu 2'si çocuk 12 kişinin hayatını kaybettiğini, 200 kadarı ağır yaklaşık 2 bin 800 kişinin yaralandığını açıkladı. Lübnanlı yetkililer olaydan İsrail'i sorumlu tutarken İsrail'den konuyla ilgili henüz açıklama gelmedi. İsrail-Lübnan sınırında 8 Ekim 2023'ten bu yana devam eden çatışma sürecinde, son günlerde gerilimin arttığı gözlemleniyor