İsrail’in Gazze’deki soykırımının 343’üncü gününde Washington’ın Tel Aviv’e milyon dolarlık katliam desteği dikkat çekti. ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrail’e 164.6 milyon dolar değerinde askeri alanda kullanılacak ağır hizmet tank römorkları ve ilgili ekipmanlarının satışına onay verdi. Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı’ndan yapılan açıklamada, Kongre'ye bu satış kararını bildiren gerekli sertifikanın verildiği belirtildi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI ONAY VERDİ

Açıklamada, İsrail hükümetinin talebi üzerine toplam değeri 164.6 milyon dolar olan ağır hizmet tank römorkları ve ilgili ekipmanlarının satışına Dışişleri Bakanlığı tarafından onay verildiği ve Kongre'ye bu onayı bildiren gerekli sertifikanın gönderildiği ifade edildi.

TESLİMATLAR 2027’DE BAŞLAYACAK

Teslimatların 2027'de başlayacağının tahmin edildiği belirtilen açıklamada, satışın ağır hizmet tank römorklarının yanı sıra yedek ve onarım parçalarını, alet ve sürücü takımlarını, teknik belgeler ve lojistik program desteği gibi unsurları içerdiği bildirildi.

İSRAİL SURİYE’DE BİR TESİSİ VURDU

Bununla birlikte İsrail ordusu, dün Suriye’deki bir tesise baskın düzenleyerek en az 18 kişiyi öldürdü ve onlarca kişiyi de yaraladı. Ordu, İsrail Savunma Bakanlığı ve Başbakanlık Ofisi sözcüleri konu hakkında yorum yapmayı reddetti ancak baskınla ilgili detaylar da bugün ortaya çıktı. ABD merkezli New York Times gazetesi operasyonu oldukça “cüretkâr” olarak değerlendirdi ve İsrail özel kuvvetlerinin helikopterlerden inerek tesise patlayıcılar yerleştirdi ve içerideki önemli belgelere el koydu. Gazeteye konuşan Batılı yetkililerden biri, İsrail'in tesise birkaç kez saldırdığını ancak iç odalara ulaşamadığını söyledi.

ABD ÖNCEDEN BİLGİLENDİRİLDİ

Amerikan haber sitesi Axios ise İsrail ve ABD’nin tesisin İran tarafından inşa edildiğini iddia ettiğini belirtti. İsrail'in Suriye'ye yönelik hava saldırıları Gazze'deki savaşın başlamasından bu yana arttı ancak bu ordunun son yıllarda Suriye'deki İran hedeflerine karşı gerçekleştirdiği ilk kara operasyonuydu. Axios'un operasyona yakın olduğu söylenen üç kaynağa dayandırdığı haberinde İsrail'in operasyon öncesinde ABD'yi bilgilendirdiğini ve Beyaz Saray'dan herhangi bir dirençle karşılaşmadığı iddia edildi.

İRAN SESSİZLİĞİNİ KORUYOR

Fox News ise baskını “alışılmadık” olarak değerlendirdi. Özel kuvvetlerin İsrail'e ait helikopterlerden halatlarla tesise indiğini yazan yayın kuruluşu, ABD ve İsrail'in buranın bir silah tesisi olduğunu öne sürdüğünü, Suriye'nin ise buranın bir bilimsel araştırma merkezi olduğunu açıkladığına dikkat çekti. Suriye Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in saldırısını kınarken "İsrail’in tüm uluslararası yasa ve sözleşmeleri hiçe saymasına ve uluslararası hukuku ihlal etmesine ilişkin uluslararası sessizliğin devam etmesine karşı uyarıda bulunuyor" ifadelerini kullandı. İsrail'in son hamlesinin bölgedeki gerilimi yükselteceği tahmin edilirken İran'dan konuya ilişkin bir açıklama henüz gelmedi.

“TEL AVİV’DE ERKEN SEÇİME GİTME ZAMANI GELDİ”

Öte yandan haziran ayında İsrail Savaş Kabinesi'nden istifa eden Milletvekili Beni Gantz, İsrail Meclisi’ndeki konuşmasını X sosyal medya hesabından paylaştı. Başbakan Benjamin Netanyahu hükümetini, ordu yöneticilerinin yanı sıra Gazze'deki esirler ve politikaları aleyhinde protesto düzenleyen vatandaşlara karşı nefret söylemini kullanmakla suçlayan Gantz, "Erken seçime gitme ve ulusal mutabakat hükümetini kurma zamanı artık geldi” diye konuştu. Gantz, "Netanyahu'nun nefret söylemlerine rağmen hala birlik için kendisiyle konuşanların olmasına anlam veremediğini" vurguladı. Gantz, İsrail'deki muhalif kesimlerle daha önce de Gazze savaşını kendi çıkarları için kullanmakla suçladığı Netanyahu'yu istifaya çağırarak erken seçim talep etmişti. İstifa ve erken seçim taleplerini reddeden Netanyahu ise bu durumda "devletin felç olacağı" ve esir takası müzakerelerinin sekteye uğrayacağını iddia ediyor.

İSRAİL, SİVİLLERİN EVİNİ BOMBALADI

Bunun yanı sıra Filistin haber ajansı WAFA'ya göre, İsrail topçu birlikleri Gazze'nin güneyindeki Refah kentinde bulunan Mevasi bölgesinde "el-Berdevil" ailesine ait evi bombaladı. Saldırıda 5 Filistinli hayatını kaybetti. İsrail ordusunun, Gazze'nin orta kesimlerindeki Nusayrat Mülteci Kampı'nda "Akl" ailesine ait evi hedef alması sonucu da 1 Filistinli yaşamını yitirdi, çok sayıda kişi de yaralandı.

ABD basını İsrail’in yalanını ortaya çıkardı: Ayşenur Ezgi Eygi’nin ölüm anının görüntüleri paylaşıldı! ABD basını İsrail’in yalanını ortaya çıkardı: Ayşenur Ezgi Eygi’nin ölüm anının görüntüleri paylaşıldı!