İsrail ile Hizbullah arasındaki gerilim artarak devam ediyor. Hizbullah'ın Fuad Şükür suikastına misilleme olarak İsrail'e karşı saldırı başlattı. İsrail'de gerçekleşen bu saldırı sonrası harekete geçerek Lübnan'ın güneyini vurmaya başladı.

SİRENLER AKTİFLEŞTİRİLDİ

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Hizbullah’ın İsrail’e yönelik geniş çaplı bir saldırı hazırlığında olduğunu belirterek, Lübnan’ın güneyine saldırıların başladığını açıkladı. Hagari, “Az önce Lübnan’dan İsrail topraklarına füze ve roketli saldırılar düzenlendi. Bunun üzerine İsrail bölgelerinde sirenler aktifleştirildi” dedi.

UÇUŞLAR DURDURULDU

İsrail basını, Tel Aviv'e tüm geliş ve gidiş uçuşlarının güvenlik gerekçesiyle durdurulduğunu açıkladı. Hizbullah'ın da İsrail saldırısına karşı roketler fırlatmaya başladığı, roketlerin İsrail'in hava savunma sistemi Demir Kubbe tarafından önlendiği bildirildi.

BÖLGELERİ TERK EDİN ÇAĞRISI

Hizbullah’ın geniş çaplı bir saldırı hazırlığında olduğuna dikkat çeken Hagari, İsrail ordusunun buna karşılık Hizbullah hedeflerini vurmaya başladığını vurguladı. İsrail’in kendisine yönelik tüm tehditleri ortadan kaldıracağı uyarısında bulunan Hagari, Lübnan’daki Litani Nehri’nin güneyinde yaşayan Lübnanlılara bulundukları bölgeleri terk etme çağrısı yaptı.

OLAĞANÜSTÜ HÂL İLAN EDİLDİ

Öte yandan İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, iç cephede "acil durum" ilan etti. Gallant, ülke genelinde ise 48 saat sürecek olağanüstü hal ilan etti. Gallant ayrıca Amerikalı mevkidaşı Lloyd Austin ile telefonda görüştü. Hizbullah'a düzenlenen saldırılara ilişkin bilgi verdi. İsrail ordusundan yapılan son açıklamada, "Saldırılar şimdilik sadece güney Lübnan'a yönelik. Ancak tehdit olan her yeri vuracağız" denildi.

İSRAİL UÇAKLARI 40 HEDEFİ VURDU

Öte yandan İsrail Ordu Radyosu’nun haberine göre, İsrail ordusuna ait savaş uçakları şu ana kadar Lübnan’ın güneyinde 40 hedefi vurdu. 

İSRAİL'E 200 ROKET ATILDI

Hizbullah, komutan Fuad Şükr'e düzenlenen suikasta yanıt olarak İsrail'in derinliklerine 'büyük ölçekli bir insansız hava aracı saldırısı' başlattığını ve 'kilit askeri bölgeyi' hedef aldığını açıklarken İsrail medyası, Lübnan'dan İsrail'e 200 roket atıldığını bildirdi.

Ayrıca Hizbullah, sivillere verilecek herhangi bir zararın "ağır ve sert cezalara" yol açacağı konusunda uyardı ve her türlü saldırıya şiddetle karşı çıkacağının sözünü verdi.

BIDEN YAKINDAN TAKİP EDİYOR

Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada ise Biden'ın, İsrail ve Lübnan'daki olayları yakından takip ettiği, üst düzey yetkililere İsrailli mevkidaşlarıyla sürekli iletişim kurmaları talimatı verdiği belirtildi.

ABD'DEN İSRAİL'E DESTEK 

İsrail, ABD'li yetkilileri Lübnan saldırısı hakkında bilgilendirirken, ABD Ulusal Güvenlik Sözcüsü Jake Sullivan, İsrail'in kendin savunma hakkını desteklemeyi sürdüreceklerini açıkladı.

Öte yandan Walla News’in haberinde, adı açıklanmayan bir İsrailli yetkilinin, “Hizbullah'a karşı tek başımıza ama ABD ile tam koordinasyon içinde savaşıyoruz.” şeklindeki sözlerine yer verildi.