Dünya

İsrail'in en büyük gücü nereden geliyor? Türkiye de nihai hedefleri

Gazze'de soykırım yapmasının ardından savaşı bölge ülkelere sıçratan İsrail, Ortadoğu'yu felakete sürükleme planlarını devreye soktu. Türkiye de bu kapsamda İsrail'in kanlı eylemlerini engellemek için stratejiler ve diplomasiler yürütüyor. Konuyla ilgili TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, İsrail'in en büyük gücünü, Türkiye'deki nihai hedeflerini ve Türkiye'nin buna göre attığı adımları gazeteci Fatih Çekirge'ye açıkladı.

Abone Ol

İsrail'in Ortadoğu'da başlattığı yangın gün geçerek büyürken gazeteci Fatih Çekirge, Hürriyet'teki bugünkü köşesinde TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ile yaptığı söyleşiyi "Türkiye Netanyahu çetesinin hedefindedir" başlığıyla kaleme aldı. 

"TÜRKİYE DE BU SİYASETİN NİHAİ HEDEFİNDE"

Gazeteci Fatih Çekirge'ye konuşan Numan Kurtulmuş, İsrail'in Nil'den Fırat'a kadar bölgeyi hakimiyet altına alma siyasetinin son aşamasına geldiğini söyledi. Sözlerine devam eden Kurtulmuş, Türkiye'nin de bu siyasetin nihai hedefinde olduğunun altını çizdi. 

KÜRESEL BİR UYARI ANLAMINDA

Numan Kurtulmuş'un bu ifadesini yorumlayan Çekirge, "Nil’den Fırat’a kadar olan coğrafyayı düşünürsek 'bölgesel hatta küresel bir uyarı' anlamına da gelir" ifadelerini kullandı.

İSRAİL'İN ASIL GÜCÜ

Çekirge, yazısının devamında şu ifadeleri kullandı:

TBMM Başkanı Kurtulmuş, bölge ülkelerini de içine alacak bu uyarıyı yaptıktan sonra İsrail’in bu cesareti ya da gücü nereden aldığı sorusuna da şu cevabı veriyor: “İsrail’in en büyük gücü ne Amerika’dır ne askeri teknolojisidir ne uluslararası medyadaki hâkimiyetidir ne uluslararası finans çevrelerindeki hâkimiyetidir. Bunlar İsrail’e bir güç veriyor ama, İsrail’in en büyük gücü, bölge ülkelerinin, İslam ülkelerinin dağılmışlığı, parçalanmışlığı ve çaresizliğidir. Orta Doğu halkları eğer köleleştirilmeye rıza göstermiyorlarsa birleşmeye, bütünleşmeye doğru yönelmelidir.”

TÜRKİYE’NİN NORMALLEŞME ATAĞI

Bunlar elbette çok önemli ve çok ciddi tespitler.

Numan Bey’in bölge ve İslam ülkelerindeki bu dağılmışlığın nasıl çözüleceği sorusunun cevabını verirken, Türkiye’nin son dönemde BAE, Mısır ve Suriye ile normalleşme sürecini neden başlattığı sorusunu düşünüyorum.

Çünkü TBMM Başkanı şöyle diyor: “Bu tehlikeye karşı uyanık olmamız gerekiyor. Türkiye ile Suriye arasındaki sorunların süratle çözülmesi ve normalleşmenin ötesinde çok yakın diyalogların ortaya konulması lazım. Dünya halkları tepkilerini gösterirken, Türkiye olarak bizlerin de bölge ülkelerini, Ortadoğu ülkelerini aralarındaki siyasi farklılıkları bir tarafa bırakıp birlikte hareket edebilecekleri bir noktaya getirmemiz şart. Çok acıdır; Suriye’deki iç savaş başladığında insanlar Lübnan’a kaçtılar, şimdi ise Lübnan’dan Suriye’ye kaçıyorlar.”