Dünya

İsrail’in gizli Lübnan planı ortaya çıktı: Nasrallah ölmeden önce ateşkesi kabul etmiş!

İsrail’in Lübnan’daki kara harekatının 4’üncü gününde Amerikan basını, Tel Aviv’in Beyrut’a kara harekatı düzenlemeden önce geçen yıl boyunca Mavi Hat boyunca düzinelerce gizli baskın düzenlediğini iddia etti. Öte yandan Lübnan Dışişleri Bakanı Habib, Hizbullah lideri Nasrallah’ın öldürülmeden önce ateşkesi kabul ettiğini söyledi. Dün gece İran gündemiyle toplanan İsrail Savaş Kabinesi ise füze saldırısına karşı sert misillemede bulunma kararı aldı…

Abone Ol

İsrail’in Lübnan’da Kuzey Okları adını verdiği kara harekatının 4’üncü gününde Amerikan basını kritik bir iddia ortaya attı. Washington Post gazetesine konuşan İsrail Savunma Kuvvetleri yetkilileri, kara harekâtından önce geçen yıl Lübnan sınırı boyunca düzinelerce gizli baskın düzenlediğini açıkladı. Gizli baskınlarda hiçbir İsrail askerinin ölmediğini açıklayan yetkililer, şimdiye kadar hiç bahsetmediği operasyonlarla ilgili detay vermekten kaçındı. Yetkililer, yüzlerce güne yayılan bir zaman diliminde en az 70 operasyonun gerçekleştirildiğini sözlerine eklerken İsrail ordusunda sözcü olarak görev yapan Tümamiral Daniel Hagari Hamas ile savaşının başlangıcından bu yana yürütülen gizli operasyonların sınıra yakın Hizbullah altyapısını yok etmeye odaklandığını söyledi.


 

HİZBULLAH’IN SALDIRI HARİTASI BULUNDU

Washington Post gazetesi gizli baskınların şimdiye kadar gündeme gelmediğine ve Lübnan ile Hizbullah'ın da bu konuyla ilgili bir açıklama yapmadığına dikkat çekerken Hagari, İsrail ordusunun Hizbullah'ın düzinelerce lokasyondaki tesislerine girdiğini, buralarda istihbarat topladığını, silahlara el koyup bunları imha ettiğini söyledi. Hagari'nin anlattığı operasyonlardan birinde Hizbullah'ın saldırı planlarını içeren bir harita bulunduğunu iddia ediliyor.

NASRALLAH ATEŞKESİ KABUL ETMİŞTİ

Öte yandan Lübnan Dışişleri Bakanı Abdullah Bu Habib, Amerikan haber kanalı CNN’e verdiği demeçte, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın Tel Aviv tarafından öldürülmeden birkaç gün önce 21 günlük ateşkesi kabul ettiğini söyledi. ABD, Fransa, Avustralya, Kanada, Avrupa Birliği, Almanya, İtalya, Japonya, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Birleşik Krallık ve Katar Nasrallah'ın öldürülmesinden bir gün önce 21 günlük bir geçici ateşkes anlaşması önermişti. Habib, dün yayınlanan röportajında “Nasrallah öneriyi kabul etti, tamamen anlaştık. Washington ve Paris’e ne olduğunu bildirdik. Bize Netanyahu'nun da Biden ve Macron tarafından yayınlanan bildiriyi kabul ettiğini söylediler. Ondan sonra neler olduğunu biliyorsunuz” dedi.

İSRAİL’DEN SERT MİSİLLEME KARARI

İsrail Savaş Kabinesi, dün İran gündemiyle toplandı. Devlet televizyonu KAN, toplantıda İsrail'in İran'a "sert şekilde karşılık verme" kararı aldığını açıkladı. Tel Aviv’in Tahran'a nasıl bir yanıt vereceği merak ediliyor.

İsrail'den savaş ilanı gibi açıklamalar: 'İran'a sert şekilde yanıt verilecek' İsrail'den savaş ilanı gibi açıklamalar: 'İran'a sert şekilde yanıt verilecek'

ABD’DEN DİKKAT ÇEKEN FÜZE PAYLAŞIMI

Bunun yanısıra İran’ın iki gün önce Fettah-1 adlı balistik füzelerle İsrail’in başkenti Tel Aviv’e düzenlediği saldırının yankıları hâlâ sürmeye devam ediyor. ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) ise dikkat çekici bir paylaşımda bulunarak İsrail’i savunmak üzere fırlatılan füzelerin görüntülerini yayımladı. CENTCOM’dan yapılan açıklamada Doğu Akdeniz'de bulunan ABD Deniz Kuvvetleri 6. Filosu'na ait USS Cole (DDG 67) ve USS Bulkeley (DDG 84) destroyerlerinin 1 Ekim’de İsrail'i savunmak üzere çok sayıda balistik füze ateşlediği bildirildi. Paylaşılan görüntülerin ise USS Bulkeley destroyerinde kaydedildiği belirtildi.

“İRAN FÜZELERİ BAŞARIYLA VURULDU”

ABD Deniz Kuvvetleri 6. Filo Sözcüsü Yüzbaşı Bill Urban konuyla ilgili yaptığı açıklamada İsrail'i hedef alan İran füzelerinin başarıyla vurulduğunu söylerken füzelerin fırlatıldığı USS Cole ve USS Bulkeley destroyerlerinin Aegis balistik füze savunma sistemine sahip olduğunu da sözlerine ekledi.

İSRİAL SAVAŞ UÇAKLARI BEYRUT’U VURDU: 6 ÖLÜ

İsrail'e ait savaş uçaklarının Lübnan'ın başkenti Beyrut'a düzenlediği saldırılarda 6 kişinin öldüğü, 7 kişinin yaralandığı bildirildi. Lübnan Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in, Beyrut'un batısındaki El-Başura semtinde bir eve hava saldırısı düzenlediği bildirildi. Açıklamada, saldırıda 6 kişinin öldüğü, 7 kişinin yaralandığı bilgisi verildi. Lübnan resmi haber ajansı NNA da Dahiye bölgesi başta olmak üzere Beyrut'a 17 saldırı düzenlendiğini duyurdu.