Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), M çiçeği (mpox) virüsüne karşı geliştirilen ilk aşının ön yeterlilik aldığını duyurdu. DSÖ'nün yazılı açıklamasında, Bavarian Nordic tarafından üretilen "MVA-BN" adlı aşının, DSÖ'nün ön yeterlilik listesine eklendiği belirtildi. Bu önemli gelişmenin, aşının acil ihtiyacı olan topluluklara hızlıca ulaşmasına, virüsün yayılmasının önlenmesine ve salgının kontrol altına alınmasına yardımcı olması bekleniyor.

AŞI YÜKSEK RİSK GRUPLARI İÇİN

DSÖ Bağışıklık için Uzmanlar Danışma Grubu (SAGE), MVA-BN aşısının mevcut tüm kanıtları inceleyerek, yüksek risk grubunda yer alan kişilere uygulanmasını önerdi. Aşı, 18 yaşın üzerindeki bireylerde, 4 hafta arayla iki doz şeklinde uygulanacak. Ancak, aşının şu an için 18 yaş altındaki bireylerde lisanslı olmadığı vurgulandı. Bebekler, çocuklar, ergenler, hamileler ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde ise "endikasyon dışı" kullanılabileceği açıklandı.

DSÖ GENEL DİREKTÖRÜ AÇIKLADI

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, konuyla ilgili sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, bu adımın hem Afrika’daki mevcut salgınlarla mücadelede hem de gelecekteki salgın riskine karşı önemli olduğunu belirtti. Ghebreyesus, "Aşıların en çok ihtiyaç duyulan bölgelere ulaşması için üretim, tedarik, bağış ve dağıtımda acilen ölçek artırmaya ihtiyacımız var." ifadelerini kullandı.

M ÇİÇEĞİ (MPOX) NEDİR?

Mpox virüsü, fare ve sincap gibi kemirgen hayvanlardan ya da enfekte kişilerden bulaşıyor. Vücut döküntülerine temas, enfekte kişinin kullandığı giysiler, çarşaflar ve vücut sıvılarıyla temas en yaygın bulaş yolları arasında. Virüs, 5 ila 21 gün arasında ilk belirtilerini gösteriyor ve genellikle yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrıları, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve su çiçeğine benzer cilt döküntülerine yol açıyor.

Hastalığın spesifik bir tedavisi bulunmamakla birlikte, antiviral ilaçlar tedavide kullanılıyor. Çoğu vaka hastalığı hafif atlatırken, birkaç hafta içinde iyileşiyor. 

DSÖ, 2022 yılında "maymun çiçeği (Monkeypox)" hastalığının ismini, ırkçılık ve ayrımcılık kaygıları nedeniyle "mpox" olarak değiştirmişti. Mpox virüsü, 14 Ağustos'ta DSÖ tarafından "uluslararası öneme sahip halk sağlığı acil durumu" ilan edilmişti.