İzmir'in Karşıyaka ilçesindeki yangın, önceki akşam sat 21.10'da, Yamanlar Dağı Karatepe mevkisindeki ormanlık alanda çıktı. İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait 5 uçak, 15 helikopter, 46 arazöz, 10 su ikmal, 4 dozer ve 4 yer ekibi ile müdahale edilen yangın, kuvvetli rüzgarın etkisiyle büyüdü.

İZMİR YANGINI PİKNİKTEN ÇIKMIŞ!

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, orman yangınlarıyla ilgili İzmir Yamanlar'da 3 kişinin arandığını, İzmir Ödemiş'te 2, Bolu'da 4 kişinin gözaltına alındığını söyledi. Bakan Yumaklı, ülke genelindeki orman yangınlarının tamamında herhangi bir can kaybının olmadığını ifade etti. Yumaklı, Türkiye'nin yangınlarla mücadele eden Yunanistan'a destek amacıyla yolladığı uçaklar ve helikopterin dün sabah itibarıyla geldiğini bildirdi. Yumaklı, İzmir'in Karşıyaka ilçesindeki yangının 3 kişinin piknik amaçlı yaktığı ateş nedeniyle çıktığını belirtti.

BAKAN YERLİKAYA TAHLİYE EDİLENLERİN SAYISINI AÇIKLADI

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “İzmir’de meydana gelen orman yangınlarına müdahale çalışmaları aralıksız devam etmektedir. Karşıyaka ilçesinde yangının yerleşim yerlerini tehdit etmesi sebebiyle AFAD, jandarma ve polisimizin koordinesinde; Sancaklı mahallesinde 170 , Doğançay mahallesinde 500, Zübeyde mahallesinde 50, Onur mahallesinde 80 olmak üzere toplam 800 vatandaşımız, Bayındır ilçesinde ise 100 vatandaşımız tahliye edilmiştir. Yangından etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum” ifadelerine yer verdi.

RÜZGÂR NEDENİYLE HAVA ARAÇLARI MÜDAHALE EDEMEDİ

Gündüz saatlerinde yaklaşık hızı saatte 80 kilometreyi bulan rüzgar nedeniyle hava araçları bir süre yangına müdahale edemedi. Yangın, kara ekiplerinin müdahalesine rağmen büyük bölümü makilik olan alana yayıldı.

ALEVLER SANAYİ SİTESİNE ULAŞTI, EVLER TAHLİYE EDİLDİ

Karşıyaka ilçesine bağlı Doğançay ve Sancaklı Mahalleleri ile Bayraklı ilçesine bağlı Onur Mahallesi'ndeki bazı evler ile bölgedeki bir hayvan barınağı tahliye edildi. Yangının bulunduğu bölgelere çıkan yollar trafiğe kapatıldı, jandarma ve polis güvenlik önlemi aldı.

Alevler bir süre sonra Örnekköy Sanayi Sitesi'ne kadar ulaştı. Yangın, buradaki geri dönüşüm fabrikası, mermer, kablo, ahşap işletmeler, mobilya atölyesi gibi birçok dükkana sıçradı.

Öğleden sonra rüzgarın şiddetini düşürmesi üzerine hava araçları yeniden çalışmaya başladı. Helikopter ve uçaklar, yoğun olarak alevlerin bulunduğu alana su bırakıyor.

Yangın halen Karşıyaka, Bayraklı ve Çiğli ilçesi sınırlarındaki ormanlık alanlar ile bazı yerleşim yeri ve sanayi sitesinde sürüyor. Ormanlık alanlara yakın bölgelerdeki bazı ev ve araçlar, sıçrayan yangın nedeniyle zarar gördü.

BAKAN YUMAKLI: 16 EV YANDI, 87 EV BOŞALTILDI

Yangın söndürme çalışmalarına, orman ekiplerinin yanı sıra belediyeler, polis, AFAD, jandarma personeli de araçlarıyla destek veriyor.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Yamanlar'daki yangında herhangi bir can kaybı olmadığını dile getirip "16 ev yandı, 87 ev boşaltıldı, 45 iş yeri de tahliye edildi." dedi. 

A A 20240817 35421627 35421617 I Z M I R D E K I O R M A N Y A N G I N I N A M U D A H A L E S U R U Y O R

ALEVLER BİR TOKİ BİNASINA DA SIÇRADI

İzmir'in Karşıyaka ilçesi Yamanlar Karatepe mevkisinde çıkan yangını söndürme çalışmaları sürüyor. Zübeyde Hanım Mahallesi’ndeki TOKİ binalarından birine sıçrayan alevler apartmanda yangına neden oldu.

78 KİŞİ YANGINDAN ETKİLENDİ

Sağlık Bakanlığı da İzmir'deki yangınla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada yangından 78 kişinin etkilendiği bildirildi. Açıklamada şu ifadeler kaydedildi: "İzmir'de meydana gelen orman yangınından 78 kişi etkilenmiştir. Hastanelerimizde 29 kişinin tedavisi devam etmektedir. Vatandaşlarımıza acil şifalar dileriz. Bölgeye 10 ambulans, 3 UMKE timi ve 42 sağlık personeli görevlendirilmiştir. Yangından etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz."

İzmir'deki yangına kuryeler seferber oldu İzmir'deki yangına kuryeler seferber oldu

İLETİŞİM BAŞKANI ALTUN'DAN AÇIKLAMA

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, yangınlarla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Altun'un açıklamaları şöyle: "Ülke genelinde 72 yangın çıkmış olup, bunların 45’i kontrol altına alınmıştır. 27 yangına ise müdahale devam etmektedir. Devletimiz tüm imkanlarıyla yangınlardan etkilenen vatandaşlarımızın yanındadır. Yangınların ilk anından itibaren, ilgili tüm kurum ve kuruluşlarımız koordineli bir şekilde ve büyük bir özveriyle çalışmaktadır. İzmir’de devam eden yangınlarda toplam 596 araç ve 2965 personel ile müdahale çalışmalarına havadan ve karadan devam edilmektedir. Devletimizin ilgili kurumları, yangınla mücadele sürecini şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaşmaktadır. Ancak bu süreçte, kamuoyunda yangınlarla ilgili oluşan hassasiyeti istismar edebilecek yanlış bilgi ve haberler de dolaşıma girebilmektedir. Vatandaşlarımızın kasıtlı ve yanıltıcı paylaşımlara itibar etmemeleri, sadece resmi kurumlar tarafından yapılan açıklamaları ve bilgilendirmeleri esas almaları büyük bir önem arz etmektedir."

Toki Bina

İZMİR ŞEHİR MERKEZİNİ DUMAN KAPLADI

Kuvvetli rüzgar nedeniyle yangını kontrol alma çalışmaları uzarken, alevler nedeniyle çıkan duman, şehir merkezini kapladı. Yamanlar Dağı'nda 13 Ağustos'ta da orman yangını çıkmış, alevler 21.5 saatte söndürülmüştü.

ÇEŞME'DEKİ YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI

İzmir'in Çeşme ilçesinde de tarım arazisinde yangın çıktı. Havadan ve karadan 7 saatlik müdahaleyle saat 12.00 itibarıyla kontrol altına alındı. Bölgede soğutma çalışmaları sürüyor.  

'YANGININ YAYILMASI İÇİN BÜTÜN METEOROLOJİK KOŞULLAR MEVCUT'

Ekolhaber.com.tr'den Ceyda Bıyıklıoğlu'na konuşan meteorolog Esra Bayhan şunları söyledi: "İzmir ve çevresinde büyük bir poyraz etkisi var. Hem  sıcaklar çok yüksek hem poyraz var hem de çok uzun süredir orada yağış olmadı. Dolayısıyla oradaki bütün bitki örtüsü çok kırılgan bir durumda. Yani ne yazık ki yangının yayılması için bütün meteorolojik koşullar mevcut. İzmir'de kuvvetli poyraz gün içinde etkilemeye devam edecek" dedi. 

YANGINDA ZARAR GÖREN EVLER BÖYLE GÖRÜNTÜLENDİ

Çanakkale'de alevler kontrol altına alındı; Manisa, Aydın, Muğla, Bolu ve Karabük'te mücadele sürüyor Çanakkale'de alevler kontrol altına alındı; Manisa, Aydın, Muğla, Bolu ve Karabük'te mücadele sürüyor

İZMİR VALİSİ ELBAN: "YANGININ ENERJİSİ DÜŞÜRÜLDÜ, RİSK BÜYÜK ÖLÇÜDE AZALDI"

İzmir Valisi Süleyman Elban, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şu sözlere yer verdi:

"Karşıyaka ilçesi Yamanlar Mahallesi'nde çıkan yangınının enerjisi iyice düşmüş, risk büyük ölçüde azalmıştır. Can kaybı ve yaralımızın olmaması en büyük tesellimizdir. Orman, AFAD, Polis ve Jandarma güçlerimiz ve TOMA araçları, itfaiye, belediye araçları ile personeli ve diğer tüm birimlerimizle bölgeye hızlı bir şekilde müdahale edilmiş, vatandaşlarımızın güvenliği sağlanmıştır. Yangından etkilenen vatandaşlarımızın temel ihtiyaçlarını karşılamak ve herhangi bir aksaklığa mahal vermemek için gerekli tüm tedbirleri almış bulunuyoruz. Bu zorlu süreçte, dayanışma içinde olmanın ve birbirimize destek vermenin önemini bir kez daha görüyoruz. Tüm vatandaşlarımızı, bu tür felaketlere karşı daha dikkatli olmaya ve yangın güvenliği konusunda bilinçli davranmaya davet ediyoruz. Bu yoğun mücadelede emeği geçen herkese teşekkür ediyor, bir daha böyle felaketlerin yaşanmamasını umut ediyorum. Tekraren tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun."

Izmir 1

İLETİŞİM BAŞKANLIĞI'NDAN YANGINLA İLGİLİ AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, İzmir'deki orman yangınlarıyla ilgili açıklama yaptı. İletişim Başkanlığı'nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, İzmir'deki orman yangınlarına havadan ve karadan müdahalenin sürdüğü belirtildi. Orman ekiplerinin yanı sıra AFAD, polis, jandarma, itfaiye ve belediyeler aracılığıyla çalışmaların aralıksız sürdüğü ifade edilen açıklamada, "Milli Savunma Bakanlığı, çalışmalara havadan destek verirken, 5 uçak, 15 helikopter, 46 arazöz, 10 su ikmal aracı, 4 dozer ve 4 yer ekibi ile müdahale devam ediyor. Kuvvetli rüzgarın etkisiyle yangınlar henüz kontrol altına alınamadı" bilgisi verildi.

A A 20240817 35421627 35421620 I Z M I R D E K I O R M A N Y A N G I N I N A M U D A H A L E S U R U Y O R

ÖZGÜR ÖZEL: GÜN YANGINLA MÜCADELE GÜNÜDÜR

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İzmir, Aydın ve Manisa'da süren yangınlarla ilgili CHP'li belediyelerin seferber olduğunu açıkladı. Özel, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şunları kaydetti: "İzmir, Aydın ve Manisa'da iki gündür süren yangınlar nedeniyle her üç kentteki belediyelerimiz ile civar illerdeki belediyelerimiz seferber olmuş durumdalar. Yangından etkilenen yurttaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Yangınların bir an önce kontrol altına alınabilmeleri için canla başla çalışan tüm kahramanlara minnettarız. Büyükşehir Belediye Başkanımız Cemil Tugay, İzmir’de kontrol altına alınamayan ve yerleşim bölgelerini tehdit eden orman yangınına daha etkin müdahale edilmesi talebiyle Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya ulaşmaya çalışıyor. Gün siyaset, gün rekabet değil, gün hep beraber yangınla mücadele günüdür."

SABAH SAATLERİNDE HAVADAN MÜDAHALE YENİDEN BAŞLADI

izmir'in Karşıyaka ilçesinde çıkan ve rüzgarın etkisiyle büyüyen orman yangınına havadan müdahale edilmeye yeniden başlandı.

09:45 BAKAN YUMAKLI: 69 YANGIN KONTROL ALTINDA

Bakan Yumaklı: Göynük yangının enerjisi düşürüldü. İzmir Yamanlar'ın enerjisi düştü. Sancaklı köyü yakınında dik vadiler ve sarp alan var. Oraya hava araçları müdahale edemiyor. Halihazırda 6 aktif yangın var. Aydın Bozdoğanlar inanılmaz bir rüzgar şiddetiyle başladı. Gece rüzgarın düşmesi, nemin yüzde 10'a çıkmaısyla arkadaşlar müdahale etti. Yangının yayılma yönü tutuldu. 72 yangının 69'u kontrol altında. 

Ekran Görüntüsü 2024 08 17 094730

10:03 BEYDAĞ'DA YANGIN KONTROL ALTINDA

Orman Genel Müdürlüğü: Aydın, Didim ve İzmir Beydağ'daki yangınlar havadan ve karadan yapılan müdahaleler sonucu kontrol altına alındı.

12:23 İLETİŞİM BAŞKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA 

İletişim Başkanlığı yangınlara ilişkin açıklamalarda bulunarak; İzmir, Aydın, Muğla, Manisa ve Bolu’da  çıkan orman ve kırsal yangınlarına havadan ve karadan müdahale devam ediyor.Bolu, Aydın, İzmir, Manisa ve Muğla illerinde meydana gelen orman yangınlarında 2 gün içinde hava araçlarıyla 583 saat uçuşta 2134 sorti yapılmış ve 7662 ton su atılmıştır.Yangın söndürme çalışmalarına, orman teşkilatının yanı sıra belediyeler, polis, AFAD, jandarma personeli de araçlarıyla destek veriyor" dedi. 

13:09 MSB'DEN AÇIKLAMA 

Yangına müdahelelerin devam ettiğini bildiren Milli Savunma Bakanlığı paylaşım yaptı. Bakanlık tarafından yapılan paylaşımda "İzmir, Manisa, Aydın ve Bolu’da devam eden orman yangınlarını kontrol altına alabilmek için devletimizin ilgili kurum ve kuruluşları ile koordineli şekilde yangın söndürme çalışmalarına büyük bir gayretle devam ediyoruz. 

Türk Silahlı Kuvvetlerimiz ait; 

▪️6 adet helikopter ile İzmir’in Karşıkaya ilçesinin Yamanlar mevkisinde, 

▪️2 adet helikopter ile Manisa'nın Gördes ilçesinde, 

▪️2 adet helikopter ile Bolu’nun Göynük ilçesinde, 

▪️3 adet helikopter ile Aydın'ın Bozdoğan ilçesinde olmak üzere toplam 13 helikopter ile orman yangınlarını söndürme çalışmalarına destek sağlıyoruz" denildi. 

Ekran Görüntüsü 2024 08 17 133019

13:28 YANGIN MENEMEN VE KARŞIYAKA'YA DOĞRU İLERLİYOR

İzmir'de saatlerdir süren yangın müdahale sürerken alevlerin Yamanlar, Karagöl ve Menemen'e doğru ilerlediği ifade edildi. 

13:43 BOZDOĞAN'DAKİ YANGINDA SON DURUM NE?

Bakan Yumaklı bir kez daha canlı yayına çıktı. Yumaklı şunları söyledi: 8 uçak, 14 helikopterle müdahale ediliyor.  Bayrak direğini yatıracak kadr rüzgar vardı. Güre, Hışımlar, Örmepınar tahliye edildi. 10 personelimiz ve 59 vatandaşımız dumandan etkilendi. Sağlık durumları iyi. Bolu Göynük, Karabük, Ovacık, Manisa Gördez'de enerjiler düşürüldü. Halihazırda 5 yangın devam ediyor. Bizi meteorolojik şartlar çok zorluyor. Önümzdeki haftaya kadar rüzgar devam edecek. Bütün vatandaşlarımıza bir kibrit bile çakmamalarını, araçlarının pencerelerinden izmarit atmamalarını, piknik yapmamalarını özellikle rica ediyorum.