Düğünler, memur atamaları ve üniversite sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte başlayacak olan ev aramaları, kiralık konut piyasasına yeni bir talep dalgası getirmesi bekleniyor. Peki kirada yeni talep dalgası neden? İTO Gayrimenkul Komite Başkanı  Hakan Akdoğan Ekol TV yayınında yanıtladı. 

TALEP  ÇOK EV YOK 

Hakan Akdoğan "Kiracı adayı, kiralık konut bulmak konusunda çok zorluk yaşıyor. Bu da tabi kiralık konut sayısının az olmasından kaynaklı. Bildiğiniz gibi kiralara getirilecek ek bir vergi konuşuldu gündeme geldi. Yine bunun yanı sıra yüzde 25 sabit fiyat artışı 2 yıl devam ettiği için birçok ev sahibi kiracıları çıkınca evini kiraya vermedi bekledi. Hatta bununla ilgili hatırlarsanız bazı tartışmalar olmuştu.  Bu sorunu aşabilmemiz için kiralık konut konusunda arzımızı arttırmamız gerekiyor. Yani elinde konutu olan vatandaşlarımız vergi vermek yerine konutunu satmaya yöneliyor. Veya elinizde bir eviniz var piyasa stabil gidiyor. Mevduat faizleri çok yüksek bu sefer bazı ev sahipleri bu kadarlık evimi kiraya vereceğime ben bunu satarım diyor. Bankaya yatırayım daha iyi bir faiz gelsin diye düşünüyor" şeklinde konuştu. 

KONUT ARZINA DİKKAT ÇEKTİ 

Sosyal konut sayısının arttırılması gerektiğine değinen Akdoğan "Bugünkü tabloya baktığımızda bizim tek bir çıkış yolumuz var. Bizim bir an önce konut arzımızı arttırmamız gerekiyor. Bu işe öncülük edecek bizim TOKİ'miz. Bir an önce kiralanmak üzere de sosyal konut yapmamız gerekiyor. Bu döneme özel ekonomik program uygulanıyor. Bu herkes için değil konutu olmayan vatadaşlarımız için uygulansın. Konuta erişmekte zorlanan vatandaşlarımız için mutlaka bir konut kredi kampanyası yapılması gerekiyor. Zor bir dönemden geçiyoruz barınma ihtiyacı insanların en temel ihtiyacı burayı bir fırsat alanı olarak görmemek gerekiyor. Herkesin kendine göre haklı tarafları var. Fırsatçılık yapan insanların kendilerini sorgulamaları gereken bir dönem" dedi.