Merkez Bankası, yılın 10. Faiz kararını veriyor. PPK toplantısının ardından açıklanacak TCMB faiz kararı için piyasaların heyecanlı bekleyişi devam ediyor. Banka en son mart ayında faizleri yükseltmiş, politika faizi yaklaşık 7 aydır yüzde 50 seviyesinde sabit kalmıştı…

Merkez Bankasi E-3

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI NE ZAMAN?

Merkez Bankası faiz kararı 17 Ekim 2024 Perşembe günü (Bugün) saat 14:00’te açıklanacak.

Merkez Bankasi D-1

TCMB FAİZLERİ DÜŞÜRECEK Mİ, KARAR NE OLACAK, BEKLENTİLER NASIL?

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) faizleri en son mart ayında yükseltmiş, o günden bu yana da faizler yüzde 50 seviyesinde sabit kalmıştı. FED’in uzun sürenin ardından politika faizini düşürmesi gözleri TCMB’ye çevirirken, uzmanlar bankanın ekim ayında da faizleri sabit tutacağı yönünde tahminlerde bulunuyor.

Tcmb Faiz Karari B-1

MERKEZ BANKASI FAİZLERİ SABİT TUTARSA ALTIN, DOLAR, BORSA NE OLUR?

Altın Fiyatları: TCMB’nin faizleri sabit tutulması çoğunlukla genellikle altın fiyatlarında büyük dalgalanmalara yol açmıyor ki bunu geçtiğimiz aylarda da gördük. Fakat enflasyon beklentilerinin yüksek olması halinde yatırımcıların güvenli liman olan altına yönelmesi beklenebilir. Bu da altın fiyatlarının kademeli olarak yükselmesine yol açabilir.

Dolar Kuru: Merkez Bankası faizleri sabit tutması halinde dolar/TL kuru üzerinde büyük bir değişiklik olması beklenmiyor. Fakat küresel piyasalardaki gelişmelere ve yerel ekonomik beklentilere göre kurda sınırlı dalgalanmalar yaşanabilir. Yüksek enflasyon ve küresel dolar talebinin artması gibi faktörler, doları güçlendirebilir.

Borsa: TCMB’nin politika faizini sabit bırakması halinde hisse senetleri üzerinde genellikle olumlu bir etki oluşabilir. Düşük faiz ortamında yatırımcılar, borçlanma maliyetlerinin sabit kalmasıyla birlikte şirketlerin kârlılığının artacağını düşünerek borsaya yönelebilirler. Bu durumda borsada yükseliş eğilimi görülebilir​.