Tıpkı insanların ağız ve diş sağlığı kadar sevimli dostlarımızın da kendilerine özel diş fırçası ve diş macunu ile belli bir bakım rutinine sahip olmaları gerektiğini biliyor muydunuz? Hürriyet’te yazan Ömür Gedik, ‘Kedilerde ağız sağlığı’ başlıklı köşe yazısında sevimli dostlarımızın dişlerini fırçalamanın önemini anlattı.

Senelerdir kendisiyle kalan sarman kedisi Cingöz’den bahseden Gedik, kedi ve köpeklerin diş ve ağız sağlığı üzerine uzmanından aldığı tavsiyeleri paylaşarak, “Kediler ve köpekler de tıpkı insanlar gibi düzenli ağız bakımına ihtiyaç duyuyor. Bebekken diş fırçalamaya alıştırmak önemli, sonradan bu alışkanlığı edindirmek biraz zor oluyor çünkü” ifadelerini kaydetti.

KEDİ VE KÖPEKLERDE DİŞ SAĞLIĞI

HAÇİKO Derneği’nin gönüllü veteriner hekimi Uğur Selin Çelikten, kedi ve köpeklerin ağız sağlığı üzerine uzman bir cerrah olduğunu vurgulayan Gedik, Çelikten’den aldığı tavsiyeleri paylaştı.

Sevimli dostlarımızın ağız kokusuna özellikle dikkat edilmesinin altını çizen Gedik, diş hastalıklarının ucunun böbrek bozukluklarına kadar uzandığını ve bunun bir geri dönüşü olmadığını vurguladı.

KURU MAMA DİŞ FIRÇASI ETKİSİ YARATIR MI?

Kuru mamaların diş fırçalama etkisi bulunsa da, diş etlerine ve dişlere fırçanın verdiği mekanik etkiyi sağlayamıyor.

ERİŞKİN KEDİ VE KÖPEKLER DİŞ FIRÇASINA NASIL ALIŞTIRILIR?

Öte yandan, bebeklik çağında bu alışkanlığı kazanamayan hayvan dostlarımız, o çağ geçildiyse onlar için üretilen et suyu aromalı olan yutulabilir diş macunları teşvik amaçlı kullanılabilir. Sonrasında ise hemen diş fırçasına geçmektense; parmaklara takılan çorap şeklinde parmak diş fırçaları, daha sonra yeniden parmağa takılan fırça şeklinde parmak diş fırçası ile erişkin kedi ve köpekler de diş fırçası korkusunu yavaşça yenebilir.