Kontakt lens kullanımı, gözlük yerine estetik ve rahat bir alternatif sunarak günlük yaşam kalitesini artırabilir. Ancak, lens kullanımında hijyen ve sağlık kurallarına uyulmaması, ciddi göz problemlerine neden olabilir. Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Burcu Usta Uslu, kontakt lens kullanmadan önce göz doktoruna danışmanın önemine dikkat çekti. Op. Dr. Uslu, "Göz doktoruna danışılmadan kontakt lens kullanımına başlanmamalı. Lensin doğru ölçüleri ve gözde lens kullanımına engel olabilecek durumların tespit edilmesi şarttır," dedi.

LENS KULLANIM EĞİTİMİ ALINMALI

Op. Dr. Usta Uslu, lens kullanıcılarının dikkat etmesi gereken önemli noktaları sıraladı. Lenslerin düzgün kullanılabilmesi için göz yapısının uygunluğunun ve potansiyel göz hastalıkları risklerinin değerlendirilmesi gerektiğini belirten Uslu, lens kullanım eğitimini almanın yaşamsal önem taşıdığını vurguladı. Ayrıca, lenslerin hijyen kurallarına uyularak kullanılması gerektiğinin altını çizen Uslu, lens takıp çıkarırken dikkatli olunması gerektiğini ifade etti. 

YILDA İKİ MUAYENE ŞART

Lenslerin tanımlanmış kullanım süresine kesinlikle uyulması gerektiğine dikkat çeken Op. Dr. Uslu, "Lenslerin önerilen total kullanım süresi aşılmamalıdır. Lens kullanıcılarının yılda iki kez, yani her 6 ayda bir göz muayenesi olmaları gerekmektedir. Bu muayeneler, lens kullanımının göz üzerindeki olumsuz etkilerini tespit etmek için kritik öneme sahiptir," şeklinde konuştu.

Göz sağlığını korumanın ve lens kullanımından en yüksek verimi almanın yollarını anlatan Uslu, "Kızarıklık, irritasyon, gözde ağrı veya bulanık görme gibi şikayetlerin meydana gelmesi durumunda lens kullanımına ara verilmeli ve en kısa sürede göz doktoruna başvurulmalıdır," uyarısında bulundu.

Kaynak: Haber Merkezi