Kış aylarında sofraların vazgeçilmezi olarak nitelendirilen konserveler için vatandaşlar soluğu semt pazarlarında aldı. Fiyatlar bu yıl önceki yıllara oranla biraz tuzlu olsa da pazarlarda yoğunluk hakim. Ekol TV muhabiri Ezgi İzgi, Uzman Diyetisyen Hazal Gürbüz'le birlikte semt pazarına giderek hem fiyatları araştırdı hem de konservelerin nasıl hazırlanması gerektiğini anlattı. 

KONSERVENİN MALİYETİ NE KADAR?

Semt pazarında salçalık domates ve petemek domates 12,5 liradan satılırken, Çanakkale domatesi ise 30 liradan alıcı buluyor. Pazarlarda köy biberi, sivri biber, kapya biber 30 lira, yeşil fasulye 40 liradan satılıyor. 

KONSERVE NASIL HAZIRLANMALI?

Uzman Diyetisyen Hazal Gürbüz, konserve hazırlamadan önce sebzelerin karbonatlı suda bekletilerek yıkanması gerektiğini söyledi. Bir saklama yöntemi olan konserve de özellikle domateslerin sağlık açısından pişirilmesi gerektiğinin altını çizen Gürbüz, domateslerin yaklaşık 3 saat pişirilmesi gerektiğini belirtti.

KONSERVELERDEKİ HATALAR ÖLÜMCÜL OLABİLİR

Konserve doğru şekilde hazırlanmazsa ölüme kadar götüren zehirlenmelere neden olabiliyor. Bu noktada hazırlanışında püf noktalar hayati önem arz ediyor. Konuya dikkat çeken Gürbüz, "Lütfen kapaklarınızı sterilize edin sıcak su ile. Çünkü burada bakterileri riskini önlemek çok önemli" dedi.

"3 GERİ 1 İLERİ ŞEKİLDE HAREKET ETTİRİN"

Kapaklanan konservelerin uygun koşullarda saklanması gerektiğini aktaran Gürbüz, "Kapağı sıkıca kapatmanın püf noktası 3 geri 1 de geri şekilde hareket ettirmek" ifadelerini kullandı.