Küresel Piyasalar Tarihi Satış Baskısıyla Karşılaştı: ABD'deki Resesyon Korkuları ve Asya Gelişmeleri Etkili Oldu

Küresel finans piyasaları, ABD'de artan resesyon endişeleri ve Asya piyasalarındaki olumsuz gelişmelerle haftanın ilk işlem gününde tarihi bir satış baskısıyla karşı karşıya kaldı. ABD'nin ekonomik verilerinin öngörülenden daha zayıf çıkması, resesyon riskinin yükselmesine yol açarken, Asya borsalarındaki dalgalanmalar ve belirsizlikler yatırımcıların panik satışlarına neden oldu. Bu durum, dünya genelindeki borsa endekslerinde geniş çaplı değer kayıplarına ve piyasada dalgalanmalara yol açtı.

ABD Borsalarında Büyük Düşüş: Dow Jones ve S&P 500 En Büyük Günlük Kaybı Yaşadı

ABD borsa endeksleri, resesyon kaygılarının etkisiyle haftanın ilk işlem gününde sert bir düşüş yaşadı. Kapanışta Dow Jones Endeksi, 1.000 puanın üzerinde değer kaybı ile %2,60 azalarak 38.703,27 puana geriledi. S&P 500 Endeksi %3 düşüşle 5.186,33 puana, Nasdaq Endeksi ise %3,38 azalarak 16.208,38 puana indi. Dow Jones ve S&P 500 endeksleri, Eylül 2022'den bu yana en büyük günlük kayıplarını yaşadı.

Bu olumsuz tablo, ABD'de geçen hafta açıklanan ekonomik verilerin, aktivitenin beklenenden daha sert bir yavaşlamaya işaret etmesi ve resesyon endişelerini artırmasıyla şekillendi. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) son toplantısında politika faizini sabit tutma kararı alması, eylül toplantısı için faiz indirim sinyali vermesine rağmen, zayıf gelen veriler risk algısını önemli ölçüde artırdı.

ABD'de bugün açıklanan hizmet sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) temmuz ayında sektörde genişlemeye işaret ederek bir miktar rahatlama sağlasa da, resesyon endişeleri piyasaları etkilemeye devam ediyor. Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) tarafından açıklanan PMI, temmuzda aylık bazda 2,6 puan artarak 51,4 seviyesine yükseldi.

Piyasalarda, Fed’in eylül ayında politika faizini 50 baz puan indirme ihtimali gün içinde %90’ın üzerine çıktı. Analistler, Fed’in faiz indirimlerinde geç kalma endişesinin piyasalardaki panik havasını artırabileceğini belirtti. Fed yetkililerinin açıklamaları yakından takip edilirken, Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, ekonomideki zayıflamanın kısıtlayıcı politika duruşunu sürdürebilir kılmadığını ifade etti. Goolsbee, "İstihdam rakamları beklenenden daha zayıf geldi, ancak henüz resesyona benzemiyor" dedi.

Güvenli liman varlıklarına olan talep arttı; ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi, Haziran 2023'ten bu yana en düşük seviyesine gerileyerek %3,66’yı gördü, ancak kapanışta %3,78 seviyesinde dengelendi. Benzer şekilde, 2 yıllık tahvil faizi de gün içinde %3,66’ya kadar gerileyip kapanışta %3,89’a yükseldi.

Dolar endeksi, yaklaşık 7 ayın en düşük seviyesine gerileyerek %0,48 azalışla 102,49 oldu. Avro/dolar paritesi %0,44 artışla 1,095, dolar/yen paritesi ise %1,72 azalarak 144,05 seviyesine düştü.

S&P 500 Endeksi'ndeki dalgalanmayı gösteren "korku endeksi" VIX, 4 yılın zirvesi olan 65,70’ten 38,57’ye geriledi. Teknoloji hisseleri ise günün öne çıkan kayıplarını yaşadı; Nvidia'nın hisseleri %6,36, Apple'ın hisseleri ise Berkshire Hathaway’in şirketteki hissesini yarıya indirmesi sonrası %4,82 değer kaybetti. Microsoft, Meta, Alphabet ve Amazon gibi diğer büyük teknoloji şirketlerinin hisseleri de sırasıyla %3,27, %2,54, %4,61 ve %4,10 oranında düştü. Elektrikli otomobil üreticisi Tesla’nın hisseleri de %4,23 geriledi.

Bankacılık sektöründe de benzer bir düşüş gözlemlendi; Citigroup, Wells Fargo, JPMorgan Chase ve Morgan Stanley’in hisseleri sırasıyla %3,42, %2,14, %2,13 ve %3,94 oranında değer kaybetti.