Akaryakıt, döviz ve asgari ücrette uzun süredir değişiklik olmamasına rağmen, marketlerde zamlar hız kesmeden devam ediyor. Ayçiçek yağı, zeytinyağı, süt ürünleri gibi temel gıda maddelerinde ciddi fiyat artışları yaşanıyor.

YAĞ, PEYNİR, SÜT, SÜT ÜRÜNLERİ...

Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre, temel tüketim ürünlerinde ciddi fiyat artışları yaşanıyor. Özellikle ayçiçek yağı, zeytinyağı, peynir, süt ve süt ürünleri, çay, şeker gibi ürünlerde etiketler değişmeye başladı. Bunun yanı sıra tuvalet kağıdı, peçete ve ev temizlik ürünlerinde de zam dalgası görülüyor. Market çalışanları, fiyatların güncellenmeye başladığını doğrularken, aynı bölgede bulunan marketler arasında büyük fiyat farklarının olduğu gözlemlendi. Aynı cadde üzerindeki iki farklı markette, aynı ürünün fiyatında 51 lira fark olduğu dikkat çekti.

YETKİLİ 'GİDERLER ARTIYOR' DİYE SAVUNDU

Bir zincir marketin bölge müdürü, artan fiyatlarla ilgili yaptığı açıklamada zamların kaçınılmaz olduğunu belirtti. Müdür, üretim maliyetlerindeki artışın, depolama ve enerji giderlerinin fiyatlara yansıdığını, lojistik masraflarının da zamlara sebep olduğunu ifade etti. Ayrıca, iş yeri kiralarında yaşanan yüzde 60’ı aşan artışların da ürün fiyatlarına etki ettiğini savundu. Müdür, zamların fırsatçılık olmadığını, işletmelerin ayakta kalabilmesi için bu adımların atılması gerektiğini belirtti.

Ticaret Bakanlığı ise 15 Eylül itibarıyla yaptığı denetimlerde 1.274 gerçek ve tüzel kişiye, fahiş fiyat artışları nedeniyle toplamda 327 milyon 376 bin 495 TL idari para cezası kestiğini açıkladı. Bakanlık, denetimlerin devam ettiğini ve fırsatçılık yapanlara karşı müdahalelerin süreceğini vurguladı. Ayrıca stokçuluk ve fırsatçılık yapan işletmelere yönelik uyarılar yapıldı. Bir yıl içinde üç kez yakalanan şirketlere kapatma cezası uygulanacağı belirtildi.

Marketlerde artan fiyatlar, tüketiciler tarafından tepki toplarken, işletmeler artan maliyetleri gerekçe göstererek zamları savunuyor. Ticaret Bakanlığı'nın fahiş fiyat denetimleri devam ederken, piyasadaki dengesizliklerin önüne geçilmeye çalışılıyor.

Kaynak: Haber Merkezi