Maymun çiçeği salgını ilk olarak Afrika’da ortaya çıkmasına rağmen bugün dünyada birçok ülkeyi etkisi altına aldı. DSÖ maymun çiçeği virüsü nedeniyle iki yılda iki kez acil durum ilan ederken, bu sefer salgın Türkiye’deki vatandaşları daha fazla tedirgin etmeye başladı. Özellikle yurt dışına giriş çıkış yapanlar hastalığa yakalanma ve dağıtma potansiyeline sahipken, maymun çiçeği virüsüne ilişkin araştırmalar da yoğunluk kazandı…

Maymun Cicegi A

MAYMUN ÇİÇEĞİ HASTALIĞI NEDİR?

Bugün ajanslarda yer alan görsellerde de görüldüğü üzere deride içi dolu kabarcıklarla karakterize olan hastalık aslında yeni bir durum değil. İlk olarak Afrika’da 1958’de maymunlarda görülen maymun çiçeği 1970’li yıllarda insanlarda görülmeye başlandı.

Önce hayvandan insana sonra da insandan insana bulaşan maymun çiçeği virüsü dönem şartlarında çok daha tehlikeli ve ölümcül iken, tıbbi gelişmelerin yaşanmasıyla hem yayılımı hem de tedavisi daha olumlu bir şekilde ilerliyor.

Maymun Cicegi B

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NASIL BULAŞIYOR?

Maymun çiçeği virüsü diğer birçok virüs gibi hasta olan hayvan veya insan ile olan yakın temastan bulaşıyor.  Bunlar ise şu şekilde sıralanıyor.

Enfekte hayvanlarla direkt temas: Özellikle kemirgenler, maymunlar ve diğer bazı memeli hayvanlar hastalığın doğal konakçılarıdır. Bu hayvanlarla temas etmek veya onların salgılarıyla doğrudan temas etmek bulaş riskini artırır.

Enfekte kişilerin lezyonlarıyla temas: Enfekte bir kişinin lezyonlarıyla doğrudan temas etmek veya bu lezyonlardan çıkan sıvıya bulaşmış eşyaları kullanmak bulaşa neden olabilir.

Solunum yoluyla bulaş: Enfekte bir kişinin öksürük veya hapşırığı sırasında havaya karışan solunum damlacıklarıyla bulaşabilir, ancak bu bulaşma yolu daha az sık görülür.

Cinsel temas: Enfekte bir kişiyle cinsel ilişkiye girmek bulaş riskini artırır.

Maymun Cicegi C

MAYMUN ÇİÇEĞİ HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELER?

Ateş: Yüksek ateş, hastalığın başlangıcında sıkça görülen bir belirtidir.

Baş ağrısı: Şiddetli baş ağrıları yaşanabilir.

Lenf bezlerinde şişme: Özellikle koltuk altı, boyun ve kasık bölgelerindeki lenf bezleri şişebilir ve hassas olabilir.

Halsizlik: Genel bir halsizlik ve bitkinlik hissi oluşabilir.

Kas ağrıları: Vücutta çeşitli kaslarda ağrı ve sızı hissedilir.

Döküntü: Hastalığın en karakteristik belirtisidir. Döküntüler genellikle yüz, avuç içi, ayak tabanları ve genital bölgede görülür. Başlangıçta küçük kırmızı lekeler şeklinde başlayan döküntüler, daha sonra kabarık ve içi sıvı dolu lezyonlara dönüşür. Bu lezyonlar kabuk bağlayarak iyileşir.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ TÜRKİYE’DE GÖRÜLDÜ MÜ?

Türkiye’de bundan önceki dönemlerde maymun çiçeği virüsü hastalığı görüldü. Hastalar gerekli tedavi ve izolasyon protokolleri ile tedavi edildi. Ancak şu an dünyayı tedirgin eden salın nedeniyle Türkiye’de rastlanmış bir vaka bulunmuyor. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise maymun çiçeği virüsüne ilişkin gerekli önlemlerin alındığı belirtiliyor.