Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ilk olarak Afrika’da görülen, kısa süre önce de Avrupa ve Asya’da görülen maymun çiçeği virüsü hakkında alarm vermişti. Halkı tedirginliğe sürükleyen hastalıkla ilgili gelecek haberler anlık olarak takip edilirken maymun çiçeği virüsünün Türkiye’de görüldüğüne dair birtakım haberler medyada yer almaya başladı. Konuyla ilgili olarak Ankara İl Sağlık Müdürlüğü son dakika açıklaması yaparak iddialara yanıt verdi.

Maymun Cicegi D-1

MAYMUN ÇİÇEĞİ TÜRKİYE’DE GÖRÜLDÜ MÜ?

Maymun çiçeği virüsü yeni bir salgına neden olur mu, karantina gerekir mi tarzında endişeli bekleyiş devam ederken Avrupa ve Asya’da ilk vakalar geçen hafta görülmüştü. Türkiye’de milyonlarca vatandaş da virüsün ülkemize gelip gelmediğine dair haberleri anlık olarak takip ediyor.

Medyada yer alan haberlerde Ankara Etlik Şehir Hastanesi’nde bir kişi, Bilkent Şehir Hastanesi’nde ise üç kişinin maymun çiçeği hastalığı şüphesiyle karantinaya alındığı iddia edilmişti.

Ancak konuyla ilgili Ankara İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada Türkiye’de maymun çiçeği virüsü görüldüğüne dair yapılan haberler yalanlandı.

Maymun Cicegi A-1

SON DAKİKA MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ AÇIKLAMASI

Ankara İl Sağlık Müdürlüğü'nün yazılı açıklaması şu ifadeler kullanıldı:

“Son günlerde çeşitli medya organlarında Ankara'da maymun çiçeği hastalığından şüphelenilerek karantinaya alınan hastaların olduğu iddiaları üzerine kamuoyunu bilgilendirme gereği doğmuştur.

Ankara'daki hiçbir sağlık tesisimizde maymun çiçeği (mpox) hastalığı şüphesi ile karantinaya alınan hastamız bulunmamaktadır. Bu tür iddialar, gereksiz bir panik ortamı yaratmaya yönelik asılsız bilgilerdir.

Maymun çiçeği hastalığı ile ilgili bilgilendirmeler, Sayın Sağlık Bakanımız Prof. Dr. Kemal Memişoğlu ve Bakanlığımızın ilgili birimleri tarafından şeffaf bir şekilde ve sıklıkla yapılmakta olup, halkımızın doğru bilgilere ulaşması amacıyla gereken tüm adımlar atılmaktadır.

Vatandaşlarımızın, resmi açıklamaları dikkate alarak bu tür söylentilere itibar etmemeleri önem arz etmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Maymun Cicegi B-1

MAYMUN ÇİÇEĞİ NASIL BULAŞIYOR?

Maymun çiçeği virüsü temas ile bulaşıyor. Bu nedenle, toplu kullanılan kapalı havuzlar, insanların topluca ve kalabalık halde gidebileceği kapalı mekanlar, sauna, buhar odaları, hamam ve jakuzilerden hastalığın bulaşma ihtimali bulunuyor.