Meltem Kaya Sapmaz/Ekol Haber

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), Türkiye ve dünyadan binlerce kişinin verilerinin çalındığını ve terör örgütüne aktarıldığını belirterek; casusluk ağının çökertildiğini bildirdi. Konuyla ilgili Siber Güvenlik Uzmanı Emre Özcan, "Casusların hedeflerinde denetime takılmayacak ve adli sicil kaydı temiz kişiler var" dedi. Özcan, aynı zamanda bir sitenin güvenli olması için "s" harfine dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Peki bu s harfi nerede yer alır? Kişisel bilgilerinizin çalınmaması için bu bilgilere dikkat!

MİT casusluk ağını çökertti! MİT casusluk ağını çökertti!

CASUSLARIN HEDEFİNDE SİCİLİ TEMİZ OLANLAR VAR

MİT'in gerçekleştirdiği siber operasyonun ardından casusların hedefinde kimler olduğu merak edildi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Siber Güvenlik Uzmanı Emre Özcan, "Casusların hedefinde sicil kaydı temiz olan kişiler var" dedi. Özcan, bunun sebebinin ise casusların ele geçirdikleri kimliklerle kontrole takılmamak olduğunu söyledi.  Casusların sadece Türkiye'de değil, yurt dışı ile bağlantılı olduklarını belirten siber güvenlik uzmanı, "Hedefte sabıkası olmayan kişiler var" dedi. 

S HARFİ YOKSA SİTEYE DİKKAT!

Siber Güvenlik Uzmanı Emre Özcan, bir siteye girildiğinde güvenlik sertifikasının olup olmadığına bakılmasının gerektiğini vurguladı. Bunu anlamak için de girmiş olduğunuz sitelerin url kısmında "www" bölümünden önce yer alan htttp kısmının sonunda s harfi yer almalı. Bir diğer deyişle site https/ şeklinde başlamalı.

Ekran Görüntüsü 2024 08 13 134848

KREDİ KARTLARINIZI KAYIT ETMEYİN

Kolaylık olsun diye internet sitelerine kaydettiğimiz kredi kartları konusunda da uyarılarda bulunan Emre Özcan şunları söyledi: Kişiye ait kayıtlı kartlar çok tehlikeli. Alışveriş için kredi kartınızı kaydetmek yerine; sanal kart kullanın. Her bankanın mobil uygulamasında tıpkı kredi kartı gibi sanal kart oluşturup, buradan limit belirleyerek kartınızı kaydedebilirsiniz.

TELEFONUNUZA İNDİRDİĞİNİZ UYGULAMALARDA HER ŞEYE İZİN VERMEYİN

Siber güvenlik uzmanı telefona indirilen uygulamalar hakkında da şu bilgileri verdi: İndirdiğiniz her uygulamaya izin vermeyin. Amaca yönelik olarak izin verin. Örneğin indirdiğiniz uygulama bir fotoğraf düzenlemesi uygulaması ise bunun için kişi bilgilerinize ya da arama kaydı geçmişinin kayıt edilmesine gerek yok. 

Ekran Görüntüsü 2024 08 13 134934

TELEFON KİLİDİ TEK BAŞINA YETERLİ DEĞİL

Telefon kilidinin tek başına yeterli olmadığını belirten Emre Özcan, uygulamalara da kilit konulması gerektiğini belirtti. Telefonunuz o an kilitlenmese bile ele geçirildiğinde uygulamalarda kilit olduğunda casuslardan korunabilirsiniz.