Amerika Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), uzay çöpleriyle mücadele etmek için bir yarışma başlattı. Ajans, uzay yaşam alanlarındaki atıklara çözüm getirecek fikirleri toplamak amacıyla 3 milyon dolarlık ödülün olduğu bir yarışma düzenlemeye karar verdi.

UZAYDAKİ ÇÖPLERİ TOPLAYANA ÖDÜL

Uzay görevlerine gönderilen astronotların ürettiği çöplerle başa çıkmak uzun zamandır NASA’nın büyük bir sorunu haline gelmiş durumda. Ay'da bulunan Apollo iniş alanlarının ise astronotların geride bıraktığı atıklarla dolu olduğu biliniyor. Yani insanlar oraya da adım atar atmaz çöp yığınına çevirmeyi başardı.

3 MİLYON DOLAR VERİLECEK

Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki çöpler uzay araçlarıyla dünyaya geri dönüyor ama bunu Ay'da yapmak ne yazık ki çok kolay değil. Fakat, uzun süreli derin uzay görevleri sırasında atıkların uzaya fırlatılması veya Ay'da uzun süreli görevlerde ay kraterlerinin çöplük olarak kullanılması sürdürülebilir değil.

HERKES BAŞVURUDA BULUNABİLİR

NASA, bir yarışma düzenleyerek bu soruna kalıcı bir çözüm bulmayı umuyor. Soruna geçerli bir çözüm bulanın ödülünün yaklaşık 3 milyon dolar olacağı yarışma için kayıtlar 30 Eylül'de alınmaya başlandı ve son tarih ise 31 Mart 2025 olacak. Yarışma herkese açık olurken kazanan mayıs ayında ilan edilecek. Bu sebeple Ay çöpleriyle başa çıkma fikirleri olan uluslararası bütün takımlar başvuruda bulunabilecek.