Netflix'te yayına girmeye hazırlanan Famagusta dizisine Türk siyasetçileri ve vatandaşları tepki gösterdi. Kıbrıs Barış Hakekâtını konu alan dizinin Türk askerini işgalci olarak göstermesi olumsuz eleştiri ve tepkilere neden oldu? Peki Famagusta ne demek? Famagusta neresi? Famagusta dizisinin konusu nedir ve oyuncuları kimler? Famagusta ile ilgili bilinenler haberimizde.

FAMAGUSTA HANGİ ÜLKENİN?

Famagusta, Kıbrıs Adası'nda bulunan bir liman kentidir. Gazimağusa ya da Mağusa olarak da bilinir. Rumca ismi Famagusta'dır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bölgesinde bulunur. Hatta Doğu Akdeniz Üniversitesi de burada bulunur. 

Maps of Cyprus Hanging Poster, Pulldown Map Wall Hangings Poster Hangs A  Picture Canvas

FAMAGUSTA İSMİ NEREDEN GELİR?

Klasik antik dönemde Mısır Kraliçesi II. Arsinoe'ye ithafen şehir "Arsinoe" (Yunanca: Ἀρσινόη) olarak adlandırılıyordu. Strabon da bu isimle şehirden bahsetmiştir. Yunanca'da "kumda saklı" anlamına gelen "Ammohostos" adıyla bilinir. Bu isim zamanla "Famagusta" (Batı dillerinde genellikle Fransızca'da Famagouste ve İtalyanca'da Famagosta olarak geçer) şeklini almış, Türkçede ise "Mağusa" olarak tanınmıştır. 1974 yılında Kıbrıs Türk yönetimi tarafından şehre "gazilik" unvanı verilmiştir. Şehrin eski merkezi, altın dönemlerinde yılın her günü için bir kiliseye sahip olduğu için "365 kiliseli şehir" olarak anılır.

Famagusta4

AK Parti'den Netflix'in yeni dizisine tepki! Kıbrıs Barış Harekatı'nı çarpıtması çok rahatsız edici AK Parti'den Netflix'in yeni dizisine tepki! Kıbrıs Barış Harekatı'nı çarpıtması çok rahatsız edici

FAMAGUSTA DİZİSİNİN KONUSU NEDİR?

Famagusta dizisi, Kuzey Kıbrıs Barış Harekâtı dönemini anlatan bir dizidir. Dizi, Netflix'te 20 Eylül'de gösterime girecek. Henüz yayınlanmayan dizi ile ilgili bilinen detaylardan biri, Türk askerinin dizide işgalci gibi gösterilmesidir. Bu durum, dizinin Türkiye'den ciddi şekilde tepki almasına neden olmuştur. Daha önce de Yunanistan'da dizi şeklinde gösterime girmişti.

Famagusta2

Dizinin hikayesi, 1974 yılında yaşanan olaylar sırasında bebeğiyle kaçmaya çalışan bir annenin yaşadıklarını merkezine alıyor. Dizide, kadın olaylar sırasında düşüp bayıldıktan sonra kendine geldiğinde bebeğinin kaybolduğunu fark eder. 50 yıl sonra eşiyle birlikte hala bebeklerini bulmaya çalışan kadının mücadelesini konu alan "Famagusta", "Find Me Falling"den sonra Netflix'te yayınlanacak ikinci Kıbrıs yapımı olacak.

Famagusta3

FAMAGUSTA DİZİSİNİN OYUNCULARI KİMLER?

Dizinin yönetmeni ve başrol oyuncusu Andreas Georgiou. Oyuncu kadrosunda yer alan diğer isimler ise, Giannis Bezos, Koralia Karanti, Christos Loulis.