Dünya

NOBEL ÖDÜLLERİ HANGİ KATEGORİLERDE VERİLİYOR? Nobel ödülü nedir? Türkiye’nin kaç Nobel ödülü var?

Nobel ödülleri bu yıl da sahiplerini bulmaya başladı. 7 Ekim’de 2024 Nobel Tıp ödülü, 8 Ekim’de de fizik ödülü verildi. Uluslararası bir prestije sahip olan Nobel ödülleri bu yıl da büyük yankı uyandırırken ödüller hakkındaki pek çok soru da gündeme geldi. Bunların arasında Nobel ödülü nedir, hangi kategorilerde verilir? Türkiye’nin kaç Nobel ödülü var? soruları açık ara öne geçti…

Abone Ol

Nobel ödülleri her yıl dünya genelinde birçok sime verilmeye devam ediyor. Alanlarında önemli başarılara imza atan isimler Nobel ödülü ile gururlandırılıyor. 2024 Nobel Fizik Ödülü "Yapay sinir ağları ile makine öğrenimini sağlayan çalışmalarından" dolayı ABD'li John Hopfield ve İngiliz Geoffrey Hinton’a verildi. Peki, Nobel ödülleri hangi kategorilerde veriliyor? Nobel ödülü nedir? Türkiye’nin kaç Nobel ödülü var?

NOBEL ÖDÜLLERİ HANGİ KATEGORİLERDE VERİLİYOR?

Nobel Ödülleri toplam 6 kategoride verilmektedir. Bu kategoriler şu şekildedir:

  • Nobel Tıp Ödülü
  • Nobel Barış Ödülü
  • Nobel Ekonomi Ödülü
  • Nobel Edebiyat Ödülü
  • Nobel Kimya Ödülü
  • Nobel Fizik Ödülü

NOBEL ÖDÜLÜ NEDİR?

Nobel ödülü İsveçli bilim insanı ve sanayici Alfred Nobel'in vasiyeti üzerine, insanlığa büyük hizmetleri olan kişilere verilen prestijli bir ödüldür.

Alfred Nobel, dinamitin mucidi olarak tanınmıştır ve özelikle patlayıcı maddeler üretimi ile büyük bir servet kazanmıştır. Ancak Nobel, servetini ölümünden sonra kullanılmak üzere bilim, edebiyat ve barış alanlarında önemli çalışmalara imza atan kişilere ödül olarak verilmesi için bağışlamıştır. Nobel ödülleri 1901 yılından bu yana kesintisiz olarak verilmeye devam etmektedir.

TÜRKİYE’NİN KAÇ NOBEL ÖDÜLÜ VAR?

Türkiye adına bu zamana kadar iki ünlü isim Nobel ödülü kazanmıştır.

Ünlü yazar Orhan Pamuk Nobel ödülü kazanan ilk Türk olarak tarihe geçmiştir. Pamuk ödülünü 2006 Edebiyat alanında almıştır.

Türkiye’nin ikinci Nobel ödülü ise bilim insanı Aziz Sancar’a aittir. Sancar ödülünü 2015 yılında kimya dalında kazanmıştır.