Gündem

Numan Kurtulmuş: 3. maddeyle ilgili tartışma varmış gibi göstermek algı operasyonudur

TBMM Başkanı​ Numan Kurtulmuş​ anayasanın 3. maddesiyle ilgili yaptığı sözlere açıklık getirdi. Kurtulmuş, 'Anayasa’nın ilk 4 maddesiyle ilgili tartışma söz konusu değil. 3. maddeyle ilgili tartışma varmış gibi göstermek en hafif tabiriyle haksızlıktır, bir algı operasyonudur' ifadelerini kullandı.

Abone Ol

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş'un Gazi Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada Anayasa'nın 3. maddesi ile ilgili, "Anayasada yer alan 'Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür' tabiri değiştirilmelidir" sözlerinin çarpıtıldığını, anayasanın ilk 4 maddesinin değişmesinin söz konusu olmadığını belirtti. 

ANKARA'DA 3. MADDE AÇIKLAMASI YAPMIŞTI

Kurtulmuş geçtiğimiz günlerde Ankara'da anayasanın 3. maddesinin değiştirilebileceğinin sinyallerini vermişti. Gazi Üniversitesi'nde konuşma yapan TBMM Başkanı, "Anayasada yer alan 'Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür' tabiri değiştirilmelidir" demişti. 

Devletin varlığını içinde barındırdığı milletten aldığını ifade eden Kurtulmuş, "Devlet milletin işlerini iyi yönetmek için vardır. Mesela çok sıradan gibi gözüken, Anayasada yer alan 'Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür' tabiri bu perspektiften bakıldığında değiştirilmelidir. Çünkü devletin ülkesi olmaz, devletin milleti olmaz. Bu metin, 'milletin gücü üzerine yükselen devlet anlayışı' ile yeniden ele alınmasının önemli olduğunu düşünüyorum." demişti.

"ÜÇÜNCÜ MADDE İLE İLGİLİ TARTIŞMA ALGI YÖNETİMİDİR"

Sözlerinin çarptırıldığını öne süren Kurtulmuş, "Üçüncü madde ile ilgili tartışma tamamen algı yönetimidir." dedi. Şimdiye kadar Anayasa​ hakkında konuşmaktan geri çekildiğini aktaran Kurtulmuş'un açıklaması şu şekilde:  "Şimdi öncelikle bir kez daha söyleyeyim bugüne kadar Anayasa ile ilgili konuşmaktan hep çekindim. Partiler arasında güzel bir birliktelik olursa bizim zihnimizden geçen TBMM'de 400'ün üzerinde oyla Anayasa geçsin. İlk 4 madde ile ilgili herhangi bir tartışma söz konusu değildir. İlk 4 madde hakkında tartışma başlatılması sürece zarar verir.