Dünya

Ortadoğu’da taşlar yerinden oynadı: Hizbullah’ta bundan sonra ne olacak?

İsrail ile Hizbullah arasında Mavi Hat’taki gerilim artık kanlı bir savaşa döndü. Tel Aviv ordusunun Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ı planlı hava saldırısıyla öldürmesinin ardından Hizbullah “her şeye rağmen savaşmaya devam edeceklerini” söyledi. Ancak tüm dünyayı sarsan bu ölüm haberinin ardından Hizbullah’ın geleceği ve yeni liderinin kim olacağı da merak konusu oldu. Peki gerçekten Hizbullah’ta bundan sonra ne olacak? İşte olası ihtimaller…

Abone Ol

İsrail’in bir haftadır Hizbullah’ı hedef alan hava saldırıları Ortadoğu’da tansiyonu en üst seviyeye çıkardı. Tel Aviv ordusunun önceki akşam Beyrut’un güneyindeki Dahiye bölgesinde yer alan Hizbullah karargâhına yönelik gerçekleştirdiği hava bombardımanında Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın öldüğü açıklandı. Dün sabah saatlerinde İsrail ordusu, Nasrallah’ın öldürüldüğünü resmî olarak duyururken birkaç saat sonra Hizbullah, “Direnişin efendisi, salih kul Seyyid Hasan Nasrallah şehit oldu” diyerek ölümü doğrulayan bir açıklama yaptı.

Peki Nasrallah’ın ölümü Hizbullah’ın geleceği ve Ortadoğu’daki dengeler için ne anlama geliyor? İşte kritik soruların cevaplarıyla Ortadoğu’da taşları yerinden oynatan ölüme dair tüm detaylar…

NASRALLAH NASIL ÖLDÜRÜLDÜ?

Tel Aviv ordusu günlerdir Lübnan’ı savaş uçaklarıyla yoğun bombardımana tutuyor. Önceki akşam, başkent Beyrut’ta son saldırıda Hizbullah lideri Nasrallah’ın Beyrut’un güney banliyösündeki karargâhı 80 tonluk bombalarla hedef alındı. Saldırılar sürerken İsrail medyası Nasrallah'ın öldüğüne ilişkin haberler yayınlanmaya başlasa da Hizbullah ilk başta açıklama yapmak istemezken sonrasında haberi doğruladı.

İsrail merkezli Times of Israel gazetesine konuşan üst düzey bir İsrailli yetkili, "Hizbullah'ın kalesi" olarak nitelenen Dahiye'ye saldırıların Lübnan'a kara harekâtını önlemek için yapıldığını öne sürdü.

Yetkili, İsrail istihbaratının 2040'a kadar İsrail devletini ortadan kaldırmayı amaçlayan İran planının ayrıntılarını ele geçirdiğini ve Nasrallah'ın da bu planın önemli bir parçası olduğunu iddia etti. Öte yandan İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu da Nasrallah’ın ölümünün “hedeflere ulaşmak için temel şart” olduğunu söyledi.

HİZBULLAH’IN YENİ LİDERİ KİM OLACAK?

Nasrallah’ın ölümünün ardından hiç şüphesiz herkes Hizbullah’ın yeni liderinin kim olacağını merak etmeye başladı. Fakat bu noktada kritik bir husus var.  Nasrallah'ın yerine geçecek bir sonraki kişinin hem Lübnan'daki Hizbullah hem de İran tarafından kabul edilmesi gerekiyor.

HAŞİM SEYFETTİN (HAŞİM SAFİYUDDİN) KİMDİR? Haşim Seyfettin Hizbullah’ın yeni lideri mi olacak? HAŞİM SEYFETTİN (HAŞİM SAFİYUDDİN) KİMDİR? Haşim Seyfettin Hizbullah’ın yeni lideri mi olacak?

KUZENİ EN MUHTEMEL KİŞİ

Nasrallah'ın yerine geçmesi en muhtemel kişi ise Seyyid Haşim Seyfeddin olarak görülüyor. Seyfeddin, 32 yıldır Hizbullah'ı yöneten Nasrallah'ın kuzeni. Hizbullah'ın siyasi işlerinin başında olan ve Cihad Konseyi'nde yer alan Seyfeddin, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından 2017'de terör listesine alınmıştı.

HİZBULLAH BUNDAN SONRA NE YAPACAK?

İsrail ordusu, son birkaç haftada gerçekleştirilen saldırılarla Hizbullah'ın emir komuta zincirinin "neredeyse tamamen çökertildiğini" iddia etti. Fakat Washington Enstitüsü'nden Ortadoğu uzmanı Hanin Ghaddar Amerikan yayın kuruluşu CNN'e yaptığı açıklamada Hizbullah'ın elindeki güdümlü ve uzun menzilli füzeleri henüz kullanmadığına dikkat çekti.

Nasrallah öldürüldü, İran intikam yemini etti: Kanı yerde kalmayacak! Nasrallah öldürüldü, İran intikam yemini etti: Kanı yerde kalmayacak!

İRAN BU SEFER MİSİLLEME YAPACAK MI?

Hamas lideri İsmail Haniye’nin Tahran’da uğradığı suikastın ardından İran misilleme sözü vermişti ancak doğru zamanı beklediğini belirtmişti. Nasrallah’ın ölümünün ardından İran’ın misilleme yapıp yapmayacağı da merak ediliyor. Reuters haber ajansının bildirdiğine göre İran, Nasrallah'ın öldürülmesı̇nı̇n ardından “bı̇r sonrakı̇ adımı" belı̇rlemek ı̇çı̇n Hı̇zbullah ve dı̇ğer bölgesel müttefı̇klerı̇yle süreklı̇ temas halı̇nde. Tahran'dan bilgi alan bölgede görevli yetkililer ise İran'ın dini lideri Ali Hamaney'in ülke içinde yüksek güvenlik önlemlerinin alındığı bir yere nakledildiğini aktardı.

HİZBULLAH LİDERİ NASRALLAH KİMDİR?

Lübnan Hizbullahı Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, 31 Ağustos 1960'da Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta dünyaya geldi. Lübnan'da iç savaşın başladığı 1975 yılında 15 yaşında olan Nasrallah, ailesiyle birlikte memleketi Sur kentine bağlı el-Bazuriye köyüne döndü ve orada Şiî Emel Hareketi'ne katıldı. İsrail'in 1982'de Lübnan'ı işgal etmesinden sonra Hizbullah örgütüne katıldı. Abbas Musevi'nin 1992'de İsrail tarafından öldürülmesinden sonra 12 Şubat 1992'de Hizbullah'ın genel sekreteri seçildi. Nasrallah, Hamas'ın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna desteğini açıklayarak, ateşkes imzalanana kadar İsrail'e saldırıların sürdürüleceğini defalarca söyledi.

Nasrallah kimdir, öldü mü, son durumu nedir? Hizbullah sekreteri Nasrallah öldü iddiası! Nasrallah kimdir, öldü mü, son durumu nedir? Hizbullah sekreteri Nasrallah öldü iddiası!