Özel Ortadoğu Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Ali Deringöz, dijital bağımlılığın önüne geçilebilmesi adına hastane olarak yaptıkları çalışmalara değindiği bir basın açıklamasında bulundu. Deringöz, hastane çalışanları olarak her gün düzenli olarak 10 dakika kitap okuduğunu belirtti.

Deringöz, hayatın her alanında vazgeçilmez kolaylıklar sağlayan dijital ve teknolojik gelişmeler inbir yandan da bazı olumsuzlukları da beraberinde getirdiğini dile getirerek, “Yapılan araştırmalar telefon, internet ve sosyal medyada kullanımının bağımlılık düzeyine ulaştığını ortaya koyuyor. Japonya başta olmak üzere bazı Uzakdoğu ülkelerinde dijital bağımlılık tedavi merkezleri açıldığını medyaya yansımalarından okuyoruz. Dünya Sağlık Örgütü de dijital bağımlılığı madde bağımlılığı gibi hastalık kategorisine aldı. Bilgisayar başında geçirilen uzun sürelerle birlikte hareketsiz yaşam, fastfood beslenme, obezite, ruh sağlığı bozulması, görme bozukluklarının yanı sıra özellikle çocukları asosyal hale getirdiğini gösteriyor. Bilimsel verilere göre dünyada 210 milyon kişi internet ve sosyal medya bağımlılığından muzdarip olduğunu gösteriyor. Türkiye'de ise 12- 18 yaş grubu gençlerin yüzde 3,6'sı internet ve teknoloji bağımlısı, yüzde 21,8'i ise bağımlılık sınırında yer alıyor” ifadelerini kullandı.

"DİJİTAL BAĞIMLILIĞA DİKKAT ÇEKMEK İÇİN ‘ DİJİTAL BAĞIMLI OLMA HAYATI ISKALAMA’ MOTTOSUYLA BİR FARKINDALIK ÇALIŞMASI BAŞLATTIK”

Deringöz, hastane olarak Dijital Bağımlılığa dikkat çekmek için çalışmalar başlattıklarını ifade ederek, “Dijital Bağımlı Olma Hayatı Iskalama’ mottosuyla bir farkındalık çalışması başlattık. Bu kapsamda hastanemizin tüm birimlerinde görev yapan hekiminden, hemşiresine temizlik personelinde güvenlik görevlisine hastane çalışanları her gün düzenli olarak 10 dakika kitap okuyor. Hastaneye gelen hasta ve yakınları için kafeterya, dinlenme alanlarına kitaplıklar yapılıyor. Amacımız bu konuda toplumun her kesiminde bu farkındalığı oluşturabilmek. Hastane olarak, başta medya ve kamu kurumları olmak üzere sivil toplum kuruluşları, eğitim kurumları, sendikalar ve özel sektör temsilcileriyle bu kampanyayı daha ileriye taşımak istiyoruz” ifadelerine yer verdi.
 

Kaynak: İHA