Dünya

PRENS SELMAN KİMDİR, KAÇ YAŞINDA? Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman’ın babası kim?

Prens Selman zaman zaman yaptığı açıklamalar ve faaliyetleri ile dünya gündeminde gelen bir isim olmaya devam ediyor. Ancak son olarak yaptığı açıklamada “Filistin meselesi beni ilgilendirmiyor” ifadelerini kullanması özellikle İslam aleminde tepkiye neden oldu. Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman kimdir araştırmaları da hız kazandı…

Abone Ol

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman Filistin’deki katliamla ilgili konuşurken, Filistin meselesinin kendisi için bir önem taşımadığını belirtti ve düşünmesi gereken bir ülkesi olduğunu kaydetti. Filistin’de yaşananlara bugüne kadar en sert tepkiyi gösteren ülke Türkiye olurken, İslam dünyasında birçok ülkenin olaya sessiz kalması dikkat çekiyordu. Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman’ın yaptığı açıklama yeni bir tartışmanın fitili ateşlerken, Prens Selman hakkındaki araştırmalar da hız kazandı…

SUUDİ ARABİSTAN VELİAHT PRENSİ SELMAN KİMDİR?

Prens Selman (Muhammed bin Selman) 31 Ağustos 1985 tarihinde dünyaya geldi. O dönemde Prens olan Kral Selman'ın üçüncü eşi Fahdah bin Felah bin Sultan'ın en büyük oğlu olan Prens Selman’ın tek bir eşi var ve iki kızı ile iki oğlu bulunuyor.

Prens Selman, üniversiteden mezun olduktan sonra, özel sektörde birkaç yıl çalıştı, ardından Suud Kabinesi Uzmanlar Komisyonunda danışman olarak görev aldı. 15 Aralık 2009 tarihinde 24 yaşındayken, Riyad Bölgesi valisi olan babasının özel danışmanı olarak siyaset hayatına adım attı. Bu sırada, Riyad Rekabet Konseyi genel sekreteri, Kral Abdülaziz Araştırma ve Arşiv Vakfı yönetim kurulu başkanının özel danışmanı ve yönetim kurulu üyesi gibi bir pozisyondan diğerine yükselmeye başladı.

Veliaht Prens Sultan bin Abdülaziz’in Ekim 2011'de ölümünün ardından babası iktidara yükselişine ikinci başbakan yardımcısı ve savunma bakanı olarak başladı. Oğlu Muhammed bin Selman’ı özel danışmanı yaptı.

Haziran 2012'de Veliaht Prens Nayif bin Abdülaziz ölümüyle, Muhammed bin Selman, babasının yeni veliaht prens ve ilk başbakan yardımcısı oldu böylelikle de hiyerarşide ikinci sıraya yükseldi. Kısa süre sonra mahkemeyi kendi görüntüsünde yeniden yapmaya başladı. 2 Mart 2013 tarihinde, Veliaht Prens Mahkemesinin Başkanı Prens Suud bin Nayif, Doğu Bölgesi valisi olarak atandı ve göreve bin Selman geçti. 25 Nisan 2014 tarihinde bin Selman devlet bakanı olarak atandı.

27 Eylül 2022 tarihinde Kral Selman tarafından Suudi Arabistan başbakanı olarak atandı. Geleneksel olarak başbakanlık unvanı krala aittir.