Ceyda Bıyıklıoğlu / EKOL HABER

Yüzünde maskesi, bir elinde bıçağı bir elinde de baltasıyla Eskişehir sokaklarında terör estiren ve 5 vatandaşı bıçaklayan Arda K. hakkında yeni detaylar çıkmaya devam ediyor. Son olarak Arda K.'nın, farklı olana düşman, doğaya düşman, sokak hayvanlarına düşman, kadına düşman, LGBTİ+’lara düşman, Kürtlere, Alevilere, Araplara, Suriyelilere düşman olduğu ve bunları dile getirdiği paylaşımları ortaya çıktı.

Saldırı sonrası ekolhaber.com.tr, Arda K.'nın Sansasyonel Turan Birliği adlı bir sanal alem platformuna üye olduğunu ortaya çıkarmıştı. Bu ve bu tür örgütlerin ülke içinde geliştiği tehlikesine ilk varan kişi, Prof. Alev Özkazanç olmuştu. 5 yıldır Arda K. gibi potansiyel saldırganları inceleyen Özkazanç, ekolhaber.com.tr'ye konuştu. İşte Özkazanç'ın o açıklamaları;

"Arda tam bir incel karakter olarak görünüyor. Muhtemelen incel alt kültürünün internette ve çeşitli mecralarda yoğunlaştığı yerlerin bir parçası. Özellikle diğer incelleri izlediği de anlaşılıyor. Arda’da incel'ler için geçerli olan şeylerin hepsini görmek mümkün. Sadece bir kadın nefreti değil, oradan kaynaklanan çok genişleyen bir insanlık nefreti var; İnsanlık nefreti. Ama insanlığın da belirli kategorilerine yönelik daha özel bir nefret. Yahudiler, göçmenler, yabancılar, feministler, LGBT, gibi..." 

"Ancak bütün bunlar aslında incel karakterlerin kendilerine karşı duydukları öz nefretin ve öz kıyıcı, intiharcı eğilimlerin de bir yansıması. Dolayısıyla hem dışa yönelik bir saldırganlık, şiddet eğilimi var, hem de kendine yönelik var.  Çünkü inceller, kendilerini çok değersiz görüyor. Özellikle kadınlara erişimlerinin olmadığını düşünüyorlar. Kadınlarla herhangi bir ilişki kuramamak üzerinden geliştirdikleri bir dünya görüşü var. Ne yazık ki böyle birçok açıdan besledikleri tuhaf sınıflandırmalar, bir takım açıklamalarla, sözde bilimsel şeylerle donattıkları bir tür bir dünya görüşleri var. Özetle, bu dünya görüşünden ortaya çıkan şey genelleşmiş bir insan nefreti. 

İNCELLİK TERİMİ NE ZAMAN ÇIKTI?

"Terim olarak, incel terimi yeni bir terim Kuzey Amerika'dan bize geliyor. 2000'li yıllardan itibaren internet üzerinde belirli mecralarda yoğunlaşan bir oluşum bu. Genç erkeklerin kendi aralarında kurduğu bir yeni tür, bir söylem, bir aidiyet. Oradan dalga dalga bütün dünyaya yayıldı."

İNCEL'LER KENDİNİ KADIN DÜŞMANI OLARAK MI TANIMLIYOR?

"İncel terimi onların kendi tanımlarından ortaya çıkmış bir terim. Bu kişiler belirli platformlarda toplanıyorlar ve kendi aralarında çok etkileşimleri var. Dolayısıyla bundan da beslenen gruplar var. Türkiye'de de sosyal medyada, Twitter'da, Instagram'da bu tür gruplar var ve bu grupların artışı tabii ki söz konusu." 

"SADECE KADIN DÜŞMANLIĞI MESELESİ DEĞİL"

"Asıl mesele de perfect storm, yani ‘mükemmel fırtına’.  Birçok koşulun bir araya gelmesiyle oluşan çok ağırlaştırılmış bir fırtına. Bu, sadece kadın düşmanlığı meselesi değil, bunu anlamak önemli. 2 Birçok koşul bir araya geliyor, özellikle genç erkekleri zıvanadan çıkaran koşullar. İşsizlik, yoksulluk, geleceksizlik, umutsuzluk gibi… Sosyal medya kültürü, linç kültürü ve online oyun kültürü de özellikle mükemmel fırtına kavramına neden oluyor."