Dini hassasiyetleri olan, vaktini ibadet ile geçirmek isteyen pek çok kişi rebiülevvel ayı ibadetlerini merak ediyor. Kameri yani ay takvimine göre hesaplanan aylardan biri olan rebiülevvel ayı Peygamber Efendimizin doğum günü olan Mevlid Kandili’nin de kutlandığı ay olması hasebiyle Müslümanlar için büyük önem taşıyor. Bu çerçevede Rebiülevvel ayında kılınacak namazlar, okunacak dualar son günlerin en çok araştırılan konuları arasında yer alıyor…

Rebiulevvel Ayi C

REBİÜLEVVEL AYININ ÖNEMİ NEDİR?

Rebiülevvel ayı İslam alemi için önemi büyük olan bir aydır. Bu ayı özel kılan şey ise Mevlid gecesi yani Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (S.A.V.) doğumudur.

Allah-u Teala Enbiya Suresinde “Biz seni, tüm kâinata rahmet olarak gönderdik.” buyurmuştur. Bu çerçevede Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)i tanımak, faziletinden haberdar olmak ve sünnetini öğrenmek Müminler için her daim öncelikli bir iş olmalıdır.  

İslam tarihinde Rebiülevvel ayı içerisinde başta Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)in dünyayı teşrifi olmak üzere birçok önemli olay gerçekleşmiştir.  Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), beraberinde Ebu Bekr es-Sıddık (Radıyallahu Anh) ile hicret seferine bu ayda başlamış, Ranuna’ya ulaşıp ilk Cuma namazını da bu ay içerisinde kıldırmıştır. Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)in vefatı da bu aydadır.

Rebiulevvel Ayi D

REBİÜLEVVEL AYINDA KILINACAK NAMAZ

Rebiülevvel ayının ilk gecesi kılınması tavsiye edilen bir namaz vardır. Rebiülevvel’in ilk gecesi ise 3 Eylül 2024 Salı akşamıdır. Geceler önden geldiği için Çarşamba günü Rebiülevvel’in ilk günüdür. Rebiülevvel ayı ilk gece namazı akşam namazından sonra kılınan 2 rekatlık namazda her rekatta Fatiha Suresinden sonra üç kere İhlas Suresi okunur. 

Selam verilip namaz tamamlandıktan sonra Peygamber Efendimiz (S.A.V)’e salavat getirilir. Salavat-ı Şerif şu şekilde getirilir: “Ey Allah! (Efendimiz) Muhammed’e ve (Efendimiz) Muhammed’in âline rahmetinle salât eyle, bereket ver selâmet ihsan eyle. Ey acıyanların en merhametlisi (duamı kabul eyle)!” 3. günde kılınması tavsiye edilen namaz da dört rekat kılınır.

Rebiülevvel’in üçüncü günü 6 Eylül Cuma’dır. Her rekatında Fatiha Suresi’nden sonra bir kere Ayete’l-Kürsi okunur. Namazın ardından ise üçer kere Taha ve Yasin Sureleri okunur. 21. Günde tavsiye edilen namaz ise iki rekattır. Rebiülevvel’in 21. günü 24 Eylül Salı gününe dek gelir. Her bir rekatta Fatiha’dan sonra bir kere Müzzemmil Suresi okunur.

Rebiulevvel Ayi B

REBİÜLEVVEL AYI İBADETLERİ NELERDİR?

Rebiülevvel ayı ibadetleri aslında diğer günlerdeki ibadetlerden farklı değildir.  Namaz kılmak, oruç tutmak, bolca Hz. Peygamberi (S.A.V) anmak ve anlamak, çok istiğfar etmek ile birlikte hayır, sadaka ve hasenatta bulunmak tavsiye edilen ibadetler arasındadır. Rebiülevvel ayı namazı ise en kıymetli ibadetlerden biri olmak suretiyle eda edilir.