Suudi Arabistan geleceğin şehri olarak dikey olarak inşa ettiği, 170 kilometre uzunluğundaki “The Line” projesinin ardından Kızıldeniz adlı yeni projesini duyurdu. Bu proje kapsamında Kızıldeniz’de konumlanmış 90 adanın, lüks otellerden oluşan bir ağa dönüşmesi hedefleniyor. Bahsi geçen ağ, Suudi Arabistan’ın batı kıyısında Umluj ve Al Wajh şehirleri arasında yaklaşık 28 bin kilometrelik bir alanda konumlandırılacak. Projeyi yöneten şirket, bölgenin doğallığını muhafaza ederek “sürdürülebilir turizme” dayalı bir merkez yapacaklarını duyurdu.

İLK AŞAMA BU YILIN SONUNDA TAMAMLANACAK

Ritz-Carlton gibi popüler otellerin de burada şube açabileceği aktarılırken mega proje, son donanımlı tatil köyleri ve otellerle konuklarına lüks bir deneyim sunacak. Projenin ilk aşamasının bu yıl tamamlanması beklenirken beş adada 3 bin oda sunan 16 otelin inşaatı bitecek. Adada küresel havayolu firmalarıyla bağlantılı uluslararası bir havalimanı da olacak. Yaklaşık 20 milyon dolarlık projeyi destekleyenler arasında Suudi Arabistan’da forma giyen Portekizli yıldız futbolcu Cristiano Ronaldo da var. Kızıldeniz Projesi tamamlandığında Suudileri kalkındırmayı planlayan “Vizyon 2030” girişiminin önemli bir parçası olacak.

İSRAİLLİ TURİSTLERE ÖZEL ADA

Öte yandan Kızıldeniz Projesi, akıllara İsrail’deki yayımlanan bir ekonomi gazetesinde çıkan haberi yeniden gündeme getirdi. Gazete haberinde Suudi Arabistan’ın “sadece İsrailli turistlere açık” oteller ve kumarhaneler inşa ederek Kızıldeniz’deki Tiran ve Sanafir adalarını turizm merkezlerine dönüştürmeyi planladığını iddia etmişti.

Bunun Riyad’ın Tel Aviv’e yakınlaşma adımlarından biri olduğu söylenmiş ancak bu vizyonun kademeli olarak gerçekleşeceği belirtilmişti.

İsrail ise iki adanın mülkiyet devrinin Mısır ile yapılan ve iki adaya da Washington liderliğinde çok uluslu bir gücün konuşlandırılmasını öngören barış anlaşmasını ihlal etmemesini talep etmişti.