Merkez Bankası faizi ağustos ayında değiştirmeyerek yüzde 50’de sabit bıraktı. TCMB'nin faiz kararının yayımlandığı metinde geçmiş dönemdeki ifadelerin korunduğu görülürken, PPK metnine farklı ifadelerin de girdiği görüldü. TCMB’nin faiz kararını ekonomistlerden ilk değerlendirmede geldi.

TCMB ŞAHİN DURUŞUNU SÜRDÜRDÜ

Karar sonrasında paylaşılan metinde radikal bir değişikliğe gitmeyen TCMB, şahin duruşunu sürdürdü. Metinde, Para politikasındaki kararlı duruş; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve dezenflasyon sürecini güçlendirecektir." ifadelerine yer verildi. PPK, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak politika faizinin sabit tutulmasına karar vermekle birlikte, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yinelediğini belirtti.

TCMB, aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdüreceği mesajını yineleyerek, "Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır." ifadeleri ile gerekli görülmesi halinde de gereken adımı atacağını da metinde yine öne çıkardı. 

FAİZ KARARINI EKONOMİSTLER YORUMLADI

Faiz kararı sonrasında ekonomistlerden de ilk yorumlar geldi. Piyasa beklentilerine paralel gelen faiz kararı sonrasında bazı ekonomistler, TCMB'nin metnindeki açıklamaları dengeli bulurken, fiyatlamalar ile ilgili ayrıntıların açıklamada olmadığına dikkat çektiler. Faiz metnini yorumlayan analistler, TCMB''nin faiz indirimlerine ilişkin öngörülerini de değerlendirmelerine eklediler. 

"TCMB'Yİ DENGELİ VE KARARLI BULDUM"

Prof. Dr. Ali Hakan Kara

“TCMB açıklamasını dengeli ve kararlı buldum. Tek eksiği bütçe harcamaları ve kamunun kontrol ettiği ürünlere yapılan zamlardan bahsetmemiş olması. Bana göre özel sektörün fiyatlama davranışının düzelmesi için öncelikle kamunun kendi fiyatlama davranışını düzeltmesi gerekiyor.”

“TEK BAŞINA PARA POLİTİKASI İLE KOLAY DEĞİL”

Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, faizin tek başına enflasyonu düşürmede yeterli olmadığını şu şekilde ifade etti:

“TCMB iç talebin yavaşladığına ve enflasyonist etkilerinin azaldığına daha fazla ikna olmuş durumda. İç talep konusunda para politikası etkili olabilir ve bu gözlenmeye başladı. Hizmet enflasyonu ve beklentilerde katılık konusunda daha kaygılı. Bu kaygının azaltılabilmesi tek başına para politikası ile kolay değil. Güven, yapısal reformlar, maliye politikası…”

“KASIMDAN ÖNCE FAİZ İNDİRİMİ BEKLENİYORUM”

Ekonomist Murat Sağman ise “Merkez Bankası bugünkü toplantısında 5. kez pas geçip faizleri yüzde 50’de sabit bıraktı. En son değişiklik mart ayında faiz artırımı şeklinde olmuştu. Daha önce ifade ettiğimiz gibi siyasi bir karar haricinde kasım ayından önce (o da olacağı kesin değil) bir faizi indirimi beklemiyorum.” dedi. 

“ERKEN FAİZ İNDİRİMLERİ BEKLEMEYİN”

Ünlü stratejist Timothy Ash, beklentilere paralel gelen faiz kararını sürpriz olmadı diye nitelerken, şunları söyledi:

“TCMB'den hala oldukça şahin bir yorum var- aylık enflasyondaki temel eğilimlerde önemli ve sürekli düşüşler gözlemlenene kadar para politikasını değiştirmeye (kesmeye) yönelik bir harekette bulunmayacaklar. Erken faiz indirimleri beklemeyin!”

"BU KARARLI DURUŞLA BERABER KREDİBİLİTE ARTACAK”

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının faiz kararını ve karar metninde verdiği mesajları değerlendiren Fatih Özatay ve Cem Çakmaklı ise şunları aktardı:

Cem Çakmaklı

"Bu kararlı duruşla beraber kredibilite artacak. Reel sektörde küçülmeyi gördükçe ortaya çıkan soru şu, acaba bu sıkı duruş devam eder mi? Geçmişten gelen bir kafa karışıklığı var. Beklentileri etkileyen de zaten bu. TCMB de siz kafa karışıklığı yaşamayın mesajı vermeye çalışıyor."

“TCMB ENFLASYONLA MÜCADELEDE YALNIZ”

Fatih Özatay

"Enflasyonla mücadele açısından reel değerlenme önemli. Beklentiler bir türlü Merkez Bankası’nın istediği gibi gitmiyor. Yurt içi talebin dengelenmesine de vurgu yapılıyor. TCMB ayrıca kredi ve mevduatta öngörülemeyen bir şey görürsem önlem alırım diyor. TCMB enflasyonla mücadelede yalnız."

Piyasalardan TCMB faiz kararına ilk tepki geldi! Altın, dolar ve borsa hareketlendi Piyasalardan TCMB faiz kararına ilk tepki geldi! Altın, dolar ve borsa hareketlendi

Merkez Bankası faize dokunmadı! PPK ağustosu da ‘pas’ geçti Merkez Bankası faize dokunmadı! PPK ağustosu da ‘pas’ geçti