ABD’de 5 Kasım’da yapılacak olan başkanlık seçimlerine 48 gün kala eski ABD Başkanı ve Cumhuriyetçi Parti’nin adayı Donald Trump, 15 Eylül'de Florida'da golf sahasındayken meydana gelen "suikast girişiminin" ardından ilk kez Michigan eyaletinde düzenlenen seçim mitinginde konuştu. Başkanlığın "tehlikeli bir iş" olduğuna dikkati çeken Trump, "Sonra da neden bana ateş edildiğini merak ediyorsunuz. Bilirsiniz, sadece önemli başkanlar vurulur” diye konuştu.

“MODİ HARİKA BİR İNSAN”

Trump ayrıca, Quad Liderler Zirvesi’ne katılmak üzere ABD'ye gelecek Hindistan Başkanı Narendra Modi ile görüşeceklerini söyledi. Modi'nin "harika bir insan" olduğunu ifade eden Trump, öte yandan Hindistan'ın da aralarında bulunduğu birçok ülkenin gümrük vergileri konusunda suistimallerinin olduğunu savundu. Trump, "Hindistan ki çok büyük bir suistimalcidir, Modi gelecek hafta benimle buluşmaya geliyor, o harika biri” dedi.

Trump'a suikast girişimi sonrası Biden'den ilk açıklama Trump'a suikast girişimi sonrası Biden'den ilk açıklama

BIDEN VE HARRIS’TEN GEÇMİŞ OLSUN TELEFONU

Öte yandan Amerikan gazetesi The Hill’in haberine göre, katıldığı bir etkinlikte konuşan Harris, geçmiş olsun dileklerinde bulunmak için Trump'ı aradığını söyledi. Harris, Trump'la görüşmesinde, ABD'de "politik şiddete yer olmadığı" söylemini yinelediğini kaydederek, "Bu seçimde ve bu yarışta olmamın birçok nedeni var ve bunlardan biri de demokratik yollarla demokrasimiz için mücadele etmek. Politik şiddete hayır” diye konuştu.

Washington Trump’a ikinci suikast girişimiyle sarsıldı: Ukrayna’da savaşmaya ve ölmeye hazırım! Washington Trump’a ikinci suikast girişimiyle sarsıldı: Ukrayna’da savaşmaya ve ölmeye hazırım!

"KEŞKE BIDEN BENİ ARAMASAYDI"

Trump da yaptığı açıklamada, Biden ve Harris'in kendisini aradığını ve konuşmalarında "çok nazik" olduklarını belirtti. Biden'ın telefon görüşmesinde kendisine "Olanlardan dolayı üzgünüm" dediğini aktaran Trump, "Bana karşı çok nazikti dün. Bir yandan kendi kendime 'Keşke aramasaydı' diye düşündüm. Çünkü çok nazikti” dedi. Trump, Harris'in de telefon görüşmesi boyunca "nazikçe" konuştuğunu vurgulayarak, "Ama gerçek şu ki rakip tarafından saygı duyulan insanlara sahip olmalıyız” ifadesini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Trump'ın 15 Eylül akşamı Florida'da bulunduğu yerin civarında silah sesleri duyulmuş, ardından da kendisinin güvende olduğu bildirilmişti. Trump'ın büyük oğlu Donald Trump Jr, X hesabından, yerel kolluk kuvvetlerinin, olaydan sonra sahadaki çalılıklarda AK-47 silahı bulduğunu ve bir şüphelinin yakalandığını açıklamıştı. Gizli Servis ajanının, korumakla görevli olduğu Trump golf oynarken şüpheliye silahla ateş açtığı belirtilmişti. Trump, destekçilerine attığı e-postada "asla pes etmeyeceğini" vurgulayarak "Etrafımda silah sesleri duyuldu ancak söylentiler kontrolden çıkmadan şunları söylemek istiyorum: İyiyim ve güvendeyim." ifadesini kullanmıştı.

Bununla birlikte FBI, olayı "oldukça ciddi" şeklinde tanımlamıştı. Dün hakim karşısına çıkan Routh'a, "ateşli silah bulundurma" ve "seri numarası silinmiş ateşli silah bulundurma" başlıkları altında iki ayrı suçlama yöneltilmişti. Daha önce başka suçlardan hüküm giydiği belirtilen Routh hakkındaki soruşturma devam ediyor. Eski Başkan Trump, 13 Temmuz'da Pensilvanya'daki miting sırasında uğradığı suikast girişiminden kulağından aldığı yarayla kurtulmuştu.