İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Girne Amerikan Üniversitesi'nden yatay geçişle İstanbul Üniversitesi'nde eğitimini tamamladı. İmamoğlu'nun diploması tartışılırken, gazeteci Nedim Şener, Hürriyet Gazetesi'ndeki köşesinde konuyu tartışmaya açtı. İmamoğlu'nun mezun olduğu dönemde yatay geçiş var mıydı? Gözler İstanbul Üniversitesi Rektölüğüne çevrildi.

HİLE Mİ HÜLLE Mİ?

Gazeteci Kenan Kıran’ın 21 Haziran 2019 tarihli Sabah gazetesindeki haberinde CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu’nun bitirdiği İstanbul Üniversitesi (İÜ) İşletme Fakültesi İngilizce İşletme Bölümü’ne Sınavsız girdiği Girne Amerikan Üniversitesi’nden, sınavla öğrenci kabul eden İÜ’ne yatay geçiş şartlarını sağlamadan yasadışı geçiş yaptığını iddia etmişti. Gazeteci Nedim Şener, "Daha önce KKTC’deki bir üniversiteden etik olmasa da yasal hakkını kullanarak yani bir anlamda “hülle” ile İstanbul Üniversitesi’ne yatay geçiş yaptığı tartışılmıştı, şimdi “hile” yani hukuksuz biçimde kayıt aldırdığı tartışılıyor" ifadelerinde bulundu. 

YA TORPİL YA PARA

Konuyu son olarak gündeme getiren Veryansıntv.com’dan Erdem Atay “İmamoğlu özel bir üniversiteden devlet üniversitesi olan İstanbul Üniversitesi’ne geçiş yapmış. Bu bir kere imkansız bir şey! İkincisi, İmamoğlu sınıf birincisi ya da ikincisi de değil. Not ortalamasının 59 olduğu söyleniyor. Üçüncüsü, İmamoğlu ÖSYM’yi kazanamamış zaten, geçiş yaptığı bölümün puanına erişmesi mümkün değil! Kısaca, YÖK Girne Amerikan Ünivesitesi’ne denklik vermiş olsa bile İmamoğlu’nun geçiş yapması mevzuata göre yine imkansız! Ama işin asıl noktası denklik durumu... İmamoğlu’nun geçiş yaptığı tarihte, yani 1990 yılında Girne Amerikan Üniversitesi’nin denkliği yok. Bu ancak iki şekilde olur... Birincisi siyasi gücün kullanılması... İkincisi, para gücünün kullanılması... Ve ikisinde de yapılan iş hukuka aykırıdır” ifadelerinde bulundu.

GÖZLER İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNDE

Nedim Şener ise konuyla ilgili tartışmaların son bulması için köşesinde şu satırlara yer verdi: "Bence Ekrem İmamoğlu’nun yatay geçişi ile ilgili tüm kayıtların tutulduğu İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü bir açıklamayla tartışmayı bitirecektir.  Bu konuda geçmiş yıllarda CİMER’e yapılan şikayet üzerine bir inceleme dosyası da olduğu söyleniyor. Bilemiyorum belki de Ekrem İmamoğlu’nu haksızlık yapılıyor. Yüksek Öğrenim Kurumu ve/veya İstanbul Üniversitesi bari onun üzerindeki şaibeyi kaldırmak için iki satır açıklama yapsa da şu tartışma da bitse. Sadece İmamoğlu değil bu işleme imza atan yetkililer hakkındaki şüpheler de giderilmiş olur"