Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) astronotlarını taşıyan ve teknik arızalar nedeniyle haziran başından bu yana Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) bekleyen Boeing'in Starliner mekiği, eylül başında mürettebatsız şekilde Dünya'ya döndü. Uzay aracının dünyaya yolcusuz şekilde dönmesinin ardından gözler mahsur kalan 2 astronota çevrildi.

FIRLATMA DENEMELERİ DE ERTELENMİŞTİ

Teknik arızalar nedeniyle fırlatma denemesi 2 kez ertelenen Starliner mekiğinin; mayıs ayında ISS'ye yapılması planlanan uzay uçuş denemesi, mekikte tespit edilen valf arızası nedeniyle ertelendi. Haziran başındaki deneme de geri sayımın yapıldığı sırada bilgisayar sisteminde meydana gelen teknik sıkıntıdan dolayı durduruldu.

Sorunların çözümlenmesinin ardından Boeing; NASA astronotları Butch Wilmore ve Suni Williams'ı taşıyan Starliner mekiğini 5 Haziran'da uzaya yollamayı başardı. Florida eyaletindeki Cape Canaveral'dan uzaya fırlatılan mekikteki astronotların, ISS'de yaklaşık 1 hafta geçirmesi planlanıyordu. Ancak mekiğin ISS’ye kenetlenmesinden hemen sonra biri uçuş öncesinde başlamış olan 5 helyum sızıntısı tespit edildi.

BEKLENMEDİK ARIZALAR ÇIKTI

Normal şartlarda haziranın ikinci haftası yapılacak olan Dünya’ya dönüş uçuşu, helyum sızıntıları ve beklenmedik arızalar sonucu birden fazla kez ertelendi.

Teknik arızalar sonucu 5 Haziran'dan bu yana ISS'de bekleyen Starliner mekiği, 6 saatlik yolculuğuna adından eylül başında otomatik pilot modunda ve mürettebatsız şekilde Dünya'ya dönerek White Sands Uzay Limanı'na indi.

1 HAFTALIK TEST UÇUŞU 8 AY SÜRMÜŞ OLACAK

NASA'dan yapılan açıklamada, SpaceX'in Crew-9 misyonu kapsamında 28 Eylül'de uzaya fırlatılan Dragon kapsülünün, uzayda mahsur kalan 2 astronotu Dünya'ya getireceği bildirildi. Açıklamada, 5 ay sürmesi planlanan Crew-9 misyonun tamamlanmasının ardından uzay istasyonunda bekleyen 2 astronotun da misyonda görevli diğer astronotlar ile Şubat 2025'te Dünya'ya döneceği kaydedildi.

Böylece, Butch Wilmore ve Suni Williams'ın yaklaşık 1 hafta sürmesi gereken test uçuşu 8 ay sürmüş olacak.

Kaynak: haber merkezi