İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, gündeme ilişkin değerlendirmeler yaptı. Habertürk yayınına katılan Bakan Yerlikaya, 'Türkiye Yüzyılı'nın huzurun yüzyılı olmasını istediklerini söyledi. İçişleri Bakanlığı'nın iki görevi olduğunu, bunların da önlemek ve yakalamak olduğunu kaydeden Bakan Yerlikaya, "Bütün bunları yaparken de göreve başladığımız ilk gün söylediğimiz cümle şu. Hukuk, hukuk devleti ilkelerinden ve insan haklarından asla ama asla taviz vermeden bu samimiyetle bu cesaretle bu kararlılıkla da yol yürümeye devam edeceğiz" dedi. Yerlikaya sözlerini şöyle sürdürdü:
SUÇLARDA YÜZDE 27,1 DÜŞÜŞ
"1 Ocak 5 Ağustos 2024, yani yılın ilk 215 gününü geçen yılın aynı periyodu ile kıyaslıyoruz. Mal varlığına karşı işlenen suçlarda; kapkaç, otodan hırsızlık, yankesicilik, motosiklet hırsızlığı, oto hırsızlığı, evden hırsızlık, iş yerinden ve kurumdan hırsızlık, yağma(gasp), dolandırıcılık... Bu 9 suçtan toplamı bu 215 günde kıyasladığımız zaman yüzde 27,1 olay sayısını düşürmüşüz. İkincisi de şu yüzde 15,6 aydınlatma oranı. Yüzde 61,4'ten yüzde 77'ye çıkarmışız. Aynı bu periyotta."
MOTOSİKLETLE İŞLENEN SALDIRILAR
Son dönemlerde sıkça gündeme gelen motosikletin kullanıldığı suçlara ilişkin de açıklama yapan Bakan Yerlikaya, sözlerini şöyle sürdürdü: "Motosikletle saldırı maalesef popüler. Sadece bizde değil, dünyada bir trend bu. Bu yöntem özellikle büyükşehirlerde, trafiğin çok yoğun olduğu yerlerde motosiklet girmesi çıkması kaçması... Dünyanın metropol şehirlerinin imtihanı bu. Bunu organize suç örgütleri şehir eşkıyaları dediğimiz o suç odakları da bunu çokça tercih ediyorlar. Biz organize suçla mücadelemizde 619 rakamına ulaştık. Tutuklama ve adli kontrol rakamlarımız da büyük. Motosikletle ilgili aynı periyotta. 1176 olay sayısından 197 olay sayısına geriledi. Yani olay sayısında yüzde 83,2 oranında düşüş var. Kasten öldürme daha önce 26 iken şimdi 9'ya düştü. Yaralama 1903'ten 230'a... İstanbul'da sosyal medyada veya bir şekilde motosiklet ile bir mekana kurşun sıkıldığını duyduğum, gördüğüm an Zafer Müdürü arıyorum. Valimizi arıyorum: 2-3 gün bile fazla, derhal hemen bulun. Bu suçla ilgili bir hassasiyetimiz var. Gençler geleceklerini karartmasın."
'396 BİN 738 ADRESİNİ GÜNCELLEMEYEN SURİYELİ KALDI'
İçişleri Bakanı Yerlikaya, Türkiye'de bulunan Suriyeli sayısı üzerinden fitne çıkarılmak istendiğini belirterek bu konuyla ilgili de şunları kaydetti: "Bizim göçle ilgili bir meselemiz var. Ama tüm dünyanın bir meselesi var. Küresel bir mesele bu. Göç hep olmuştur. Türkiye'de toplam yasal kalış hakkı olan yabancı sayısı 3 milyon 103 bin 606 geçici koruma altındaki Suriyeliler, 1 milyon 109 bin 25 ikamet izni, 224 bin 698 uluslararası koruma altındakiler. Suriye'nin nüfusu 23,5 milyon. Bunların 17 milyonu Suriye'de, 6,5 milyonu diğer ülkelerde. Karışıklık çıktığı günden bu yana 350 bin Suriyeli hayatını kaybetmiştir. Türkiye'de 3 milyon 103 bin 606 Suriyeli var. Rakamlar üzerinden fitne çıkarılmak isteniyor. Transit rota olmaktan çıktık. 396 bin 738 adresini güncellemeyen Suriyeli kaldı. Düzensiz göç ve göçmen kaçakçılığı ile ilgili 14 ayda rekor sayıda deport yapıldı. Sahil Güvenlik destan yazıyor. Göçmen kaçakçılarının nefeslerini kesmekte kararlıyız. Tüm Suriye sınırında duvar var."