Betül Meral SARIİZ - Ekol TV

Bayram günleri ve resmi tatil olarak uygulanan özel günler normal çalışma süreleri için ödenen tutara ek mesai ile ücretlendiriliyor. 30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle çalışacak olanlar da bu kapsamda değerlendiriliyor. Normal ücrete ek ödeme ile maaşa yansıyacak kısmı Denetmen  Ebubekir Kaleli hesapladı.

30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMINDA MAAŞA EK ÜCRET YANSIR

Çalışanlar için 30 Ağustos Zafer Bayramı günü genel tatil günlerinden olup 1 gün resmi tatil olarak yasalarca belirlenmiştir. Denetmen Kaleli, 30 Ağustos’ta çalışacak olanların, 1 saat bile çalışsalar ilave ücrete hak kazanacaklarını belirtti.

ÇALIŞMAYANIN MAAŞINDAN KESİNTİ OLUR MU?

Kaleli sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, işçilerin bugün hiç çalışmayarak tatil yapmaları halinde bir iş karşılığı olmaksızın 30 Ağustos gününün yevmiyesinin kendilerine tam olarak ödeneceğini dikkat çekti. Kaleli, çalışmayan kişilerin ekstra bir tatil ücreti almayıp, 30 Ağustos normal maaşlarını alabileceklerini yazdı.

1 SAAT BİLE ÇALIŞAN ÜCRETE HAK KAZANIR

İşçilerin 30 Ağustos’ta çalışmaları halinde ise durumun farklı olduğunu belirten Kaleli, çalışanın Yargıtay kararlarında da belirtildiği üzere 1 saat çalışsalar bile o günün yevmiyesi kadar ilave ücrete hak kazanacaklarını dikkat çekti.

İŞÇİ ÇALIŞIRSA ALACAĞI ÜCRET NE OLUR?

Kaleli, işçinin 30 Ağustos ücreti hesaplamasını da şu şekilde yaptı:

“Örneğin yevmiyesi 700 TL olan bir işçi 30 Ağustos günü çalışması halinde çift yevmiye hak eder ve kendisine 700 (normal ücret) + 700 (UBGT ücreti) = 1.400 TL ödenmelidir. Yani normal maaşına ilaveten 700 TL daha hak etmiş olur."

İZİN OLARAK KULLANILABİLİR Mİ?

Ebubekir Kaleli, 30 Ağustos’un ücret yerine daha sonra izin verilmesi durumuna da açıklık getirdi. Kaleli, “Fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma karşılığında, zamlı ücret yerine çalışanlara serbest  zaman kullandırılabilir. Ancak ulusal bayram genel tatili (UBGT) günlerindeki çalışmalar için çalışanlara serbest zaman kullandırılamaz, ücret ödemesi zorunludur” açıklamasını yaptı.