Ekonomi çevrelerinde sık sık dile getirilen 500 ve 1000 TL’lik banknot basılması ile ilgili Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan açıklama yaptı.

2024 yılının 3. Enflasyon Raporu sunumunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan TCMB Başkanı Karahan, yeni banknotların basılıp basılmayacağı ile ilgili soruya yanıt verdi.

500 TL’LİK BANKNOT ÇIKACAK MI?

Yeni banknotların çıkarılıp çıkarılmayacağı ile ilgili soruya cevap veren Başkan Karahan, daha önceki açıklamalarının geçerli olduğunu söyledi.

KARAHAN TBMM'DE YENİ BANKNOT SORUSUNU YANITLAMIŞTI

Haziran ayında TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunum yapan Karahan banknot sorusuna, “500 ve 1000 liralık banknotların çıkıp çıkmayacağı sorusuna, “Üst banknota ihtiyaç olup olmadığı teknik analizler sonucunda ortaya çıkıyor, bu konuda birimlerimiz çalışıyor, incelemelerimiz devam ediyor” yanıtını vermişti

BANKNOTLAR YETERSİZ GELİYOR

Yeni banknot basımını başta esnaf ve iş dünyası ödeme noktasında genellikle pratik amaçla istiyor. Kağıt paralar sabit kalınca dolaşımdaki her 3 banknottan biri 200 liralık oldu. Ev ve araba gibi yüklü işlemlerin lira olarak nakitle yapılması pratik olmaktan çıktı. Nakit kullanmak isteyen birinin sadece restoran hesabı için en az 20 adet kağıt para bulundurma zorunluluğu cüzdanların giderek kalınlaşmasına neden oluyor.