Betül Meral SARIİZ - EKOL TV

Eylül ayı altın ve para piyasaları için kritik bir ay olarak değerlendiriliyor. Oynaklıkların yoğun olarak beklendiği eylül ayında yatırımcı güvenli liman altının rekor yükselişlerinin devam edip etmeyeceğini merak ediyor. Fed tarafından gelen güvercin tondaki açıklamalar altın ve para piyasaları için umutları artırıyor.

PİYASALAR AÇISINDAN ÇALKANTILI YAZ GERİDE ALDI

Ortadoğu çatışmaları ve piyasa çöküşlerinin patlak verdiği yaz ayları geride kaldı. 2024 yılı boyunca merkez bankalarının güçlü satın alımları, jeopolitik gerginlikler ortasında artan liman talebi ve tezgah üstü piyasada fiziksel külçelere talebin artışı fiyatları tetikledi.

Analistlere göre eylül ayı hem altın hem de ABD hisse senetleri açısından kritik bir ay olarak değerlendiriliyor. Geçmiş yıllara bakıldığında eylül ayı piyasalar açısından doların en güçlü olduğu ay olarak öne çıkıyor. Doların güçlenmesi ise geçmişte altın tarafında keskin düşüşlere neden olmuştu.  Bu yıl altın yükselişini durmaksızın sürdürdü. Ons altın bu yıl yüzde 22 arttı ve sadece temmuz ayından bu yana kazançlarını yüzde 8 ekledi.

SINIRLI FAİZ İNDİRİMLERİ GELEBİLİR

Altının yatırımcılar arasındaki yıldızı parlamaya devam ediyor. Fed’in faiz oranlarını sabit tutması ve bu yıl için faiz indirimlerini hâlâ değerlendirdiğinin sinyalini vermesinin ardından altın fiyatları rekor seviyeye ulaştı. Ancak analistlerin merkez bankalarının bu yıl faiz oranlarında büyük indirimler yapacağına dair inancı azaldı.

FED İNDİRİMLERİNİN BÜYÜKLÜĞÜ ALTIN İÇİN ANAHTAR OLACAK

Altının kazanımları ayrıca Fed’in para politikasını gevşetmeye başlayacağı beklentileri yönlendirilirken, Fed Başkanı Jerome Powell geçen hafta faiz oranlarını düşürmenin "zamanının geldiğini" söylemesi faiz indirimlerinin büyüklüğü ve hızı altın fiyatlarında bundan sonraki aylarda anahtar olacak. Fed tarafından gelen destekle altın fiyatlarının eylül lanetini kırması beklentileri de güçlendi.

ALTIN FİYATLARI EYLÜLE DÜŞÜŞLE GİRDİ

Fed'in faiz indirimi beklentileriyle altın haftalardır yukarı yönlü seyrini devam ettirirken eylül ayına düşüşle girdi. Ons altın yüzde 0.70’lik düşüşle 2 bin 502 dolar seviyelerinde bulunurken gram altın da 2 bin 741 seviyesine kadar geriledi.

ALTIN FİYATLARINDA SON DURUM NE?

Gram altın 2 bin 741,97 liradan alınırken, 2 bin 742,54 liradan satılıyor. Çeyrek altın fiyatları 4 bin 514 liradan alınıp, 4 bin 590 liradan satılıyor.

9 bin 056 liradan alınan yarım altın, 9 bin 171 liradan satılırken, Cumhuriyet altını ise alış 18 bin 84 liradan, satış ise 9 bin 171 liradan gerçekleşiyor.

Altının ons fiyatı eylül ayının ilk gününe düşüşle girdi. Ons altın 2 bin 502,96 dolardan işlem görüyor.